Sunneklaas niet op vrijdag?

BALLUM – “Commercie trekt aan Sunneklaas,” kopt de Leeuwarder Courant 3 december op haar website.
Het artikel vervolgt: Op Ameland zijn geluiden opgegaan om Sunneklaas te verplaatsen. Het eilander feest beleeft zijn apotheose op vrijdagavond. Dat is problematisch voor gasten, vinden sommige accommodatieverhuurders. Ze hebben voorgesteld het omkleedspektakel te verplaatsen naar buiten het weekeinde. De traditie lijkt het vooralsnog te hebben gewonnen van de toeristenbranche.
,,We houwe de oude situaasie an”, zegt voorzitter Douwe Molenaar van Dorpsbelang Ballum. Kleine Sunneklaas wordt dus op 4 december gevierd en grote op 5 december. ,,Ut is un feest fan en foor eilanners”, legt Molenaar uit. Om die reden zijn de meeste hotels en appartementenverhuurders rondom Sunneklaas dicht.
,,We willen zo weinig mogelijk inmenging, anders kanst de tradysie niet in stand houwe.” Nogal wat Amelanders zijn beducht dat het feest verwordt tot een wanstaltig soort toeristencarnaval. Molenaar: ,,We he hier al so faak gasten.” Tot zover het artikel in de LC.

Het “feest zonder pottenkijkers” kent geen centrale organisatie. Niemand heeft er iets over te zeggen en daarmee iedereen. Pas als de openbare orde in het geding komt kunnen gemeente en politie optreden. Hollum sprak zich onlangs op een speciale Dorpsbelang Hollum bijeenkomst massaal uit tegen veranderen van de gewoonte. Sunneklaas is op 4 en 5 december maar nooit op zaterdag en zondag. Dan verplaatsen de dagen naar 3 en 4 of 5 en 6 december. Eén Hollumer maakte via een ingezonden brief kenbaar open te staan voor verandering, juist vanwege het behoud van de beslotenheid. Met het feest op vrijdag en aansluitend het weekend, komen er meer mensen op af, was zijn argument.

Lees hier: "Feesten zonder pottenkijkers"

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *