Subsidieregeling voor energieprojecten opnieuw open

LEEUWARDEN – Energiecoöperaties in Fryslân kunnen vanaf 3 mei weer subsidie aanvragen voor het leveren van lokaal opgewekte energie. Met de daarvoor bestemde ‘voucherregeling energiecoöperaties Fryslân’ kunnen ze per project maximaal 5.000,- euro krijgen. Dat kan tot en met 30 april volgend jaar. De subsidie is bedoeld voor het inhuren van expertise voor de ontwikkeling van nieuwe projecten om energie op te wekken. De provincie Fryslân stelt 100.000,- euro beschikbaar.

Vorig jaar opende de provincie Fryslân de regeling ook. Die liep nog tot het eind van deze maand, maar de pot is inmiddels leeg. Zestien projecten kregen een subsidie uit die pot. Een enquête onder energiecoöperaties wees uit dat zij tevreden zijn over de regeling. Inmiddels maken 29 coöperaties gebruik van de voucherregeling. Gezien het aantal aanvragen en het feit dat het gehele subsidiebedrag gebruikt is, mag de regeling als een succes worden gezien.

Het provinciebestuur vindt de ondersteuning van particulieren en coöperaties bij het ontwikkelen van energie-initiatieven belangrijk. Energiegedeputeerde Sietske Poepjes wijst op het belang van de energietransitie: “Juist nu, in deze roerige tijden, wordt duidelijk hoe kwetsbaar ons huidige energiesysteem is door de afhankelijkheid van het buitenland. Daar willen we vanaf. Los natuurlijk van de noodzaak om onze energievoorziening te verduurzamen, want met de productie van fossiele energie houden we de klimaatproblemen in stand. Dus is het zaak om te vergroenen, liefst zo snel mogelijk. En dat kan hier in Fryslân.”

Aanvragers mogen maximaal 5 keer gebruik maken van een voucher. Voorheen kon dat slechts twee keer. Aanvragen kan via het Samenwerkingsverband Noord Nederland.

Bron Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *