Strandvondst – Bot spitssnuitdolfijn

BUREN – Op woensdag 10 augustus 2011 vond milieujutter  Piet Metz  op het Amelander  strand een bijzonder stuk bot.  Onderzoek door het Natuurcentrum Ameland naar de herkomst van dit bot heeft nu uitgewezen, dat het hier een wervel betreft van een spitssnuitdolfijn. (Mesoplodon bidens)

De vondst van een losse wervel van deze dolfijn is opmerkelijk te noemen.

Dit omdat er van deze soort dolfijnen slechts 19 strandingen in Nederland bekend zijn, waarvan in deze eeuw slechts vier.  

De tot nog toe gevonden spitsnuit dolfijnen waren complete dieren, bij deze vondst betreft het een losse wervel, die waarschijnlijk heeft toebehoord aan een in de Noordzee gestorven en daarna uiteengevallen spitssnuitdolfijn.

Spitssnuit dolfijnen zijn schuwe diep duikende beesten, waar we tot nog toe zeer weinig van weten.

Des te belangrijker zijn vondsten als deze, die kunnen worden onderzocht en ons misschien wat meer kennis opleveren over deze toch wel heel bijzondere dieren.

Bron: Natuurcentrum Ameland

>>> bekijk hier nog meer strandvondsten van Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *