Strandvalletje op Suudwest

HOLLUM – Op het Suudwest was op 20 februari een kleine strandval te zien, die zich al twee weken eerder aankondigde. De video van 20 februari laat het begin en het uiteindelijke resultaat zien: een strandvalletje. Op het YouTubekanaal Ameland Vandaag staan meer filmpjes van eerdere strandvallen en zelfs van een dubbele strandval.

Een van de grootste was die van 14 maart 2021.

Het wegzakken van zand van het strand komt daar regelmatig voor. In 2017 vond in de Waddenzee onder het Suudwest een geulwandsuppletie plaats om de erosie door de sterke stroming ter plaatse tegen te houden. Een deel van het zand is op het strand terechtgekomen en heeft het strand opgehoogd. Met de strandval verdwijnt weer veel zand in zee.

Strandval, het is een natuurfenomeen dat zo nu en dan aan de zandige kust van Nederland voorkomt. De Waddeneilanden hebben er met enige regelmaat last van. Het is een natuurlijk proces dat dramatisch oogt: plots zakt het strand de diepte in. Rijkswaterstaat, die de kust in de gaten houdt en het Hoogwaterbeschermingsrogramma uitvoert, doet regelmatig metingen en houdt de bewegingen aan de kust in de gaten. Het is een kwestie van evenwicht tussen zand op het strand en zand op de bodem van de zee en in de diepte van de stroming. Het Suudwest van Ameland krijgt meer dan gemiddeld met een strandval te maken.

lees hier meer over het fenomeen Strandval

tik Strandval in bij ZOEKEN om meer over Strandval op Ameland te lezen

⇒ abonneer gratis op YouTube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *