Stranding Malmö

HOLLUM – Thijs Gras wil een e-book uitgeven in samenwerking met de site Amelander Historie. Hij is op zoek naar gegevens over de stranding van het Zweedse stoomschip de Malmö dat in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 november 1928 bij Nes aan de grond liep.

Gras schrijft onder meer: "Na de stranding is de Amelander reddingboot tweemaal ingezet, helaas vergeefs. Veertien opvarenden zijn van boord gegaan met een eigen reddingsloep (daarbij verdronken er drie), de achtergebleven zes werden gered door de motorreddingboot Insulinde (vanuit Oostmahorn). Op de zaterdag erna (24 november) is de reddingboot nog een keer gealarmeerd om 14 in moeilijkheden gekomen bergers van de Malmö te redden. Na een eerste vergeefse inzet 's nachts (de ook gealarmeerde motorreddingboot Brandaris kon er niet dichtbij komen), is dat bij een tweede poging bij daglicht wel gelukt. De lading is deels gered en verkocht. Het schip heeft heel lang vlak onder de kust gelegen en trok het nodige bekijks van de badgasten. De redders kregen diverse blijken van waardering onder meer medailles van de Reddingmaatschappij en de Zweedse koning.

Tot zomer 1930 is geprobeerd om het wrak te bergen, onder meer met inzet van springstof die werd geleverd door de genie. Zelfs met een storm in november 1930 spoelde nog veel hout aan. In een film over zijn vakantie op Ameland in 1936 laat een amateurfilmer nog beelden van het wrak van de Malmö zien."

Alle informatie, vooral ook foto's, zijn welkom via info@amelanderhistorie.nl

De voortgang van het e-book is te volgen op Forum Amelanders

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *