Stranding bruinvissen

HARDERWIJK – Het is druk in het opvangcentrum van Stichting SOS Dolfijn waar momenteel vier levend gestrande bruinvissen worden verzorgd. Zondagochtend kwam een melding over een bruinvis op het strand van Terschelling. Het was de vierde keer in tien dagen dat de opvangorganisatie uitrukte voor een bruinvis die in nood op de kust was terechtgekomen.

Ook de afgelopen jaren waren de maanden februari en maart altijd de drukste maanden voor Stichting SOS Dolfijn. Volgens Eligius Everaarts van de opvangorganisatie voor kleine walvisachtigen, komen bruinvissen gedurende het hele jaar voor in Nederlandse wateren. Maar vooral in deze tijd van het jaar zwemmen veel dieren voor de kust. Hierdoor is de kans dat een gewond of ziek dier aanspoelt ook groter.

“Op zich is het een natuurlijk verschijnsel dat bruinvissen af en toe aanspoelen. We zien wel een duidelijke stijging in aantallen de afgelopen tien jaar.” Aldus Everaarts. “De bruinvissen maken soms duidelijk welke negatieve invloed de mens op de natuur heeft. Sommige aangespoelde dieren hebben netafdrukken in de huid. Ook hebben de dieren allerlei gifstoffen in hun lichaam, opgenomen via de voedselketen. Deze stoffen beïnvloeden de voortplanting en het afweersysteem.” De komende periode zullen de bruinvissen in het opvangcentrum van SOS Dolfijn nog dag en nacht verzorgd worden. Wanneer de dieren helemaal opgeknapt zijn kunnen ze terug naar zee.

Bron: Stichting SOS Dolfijn

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *