Strandbroeders op Groene Strand beter beschermd

BALLUM – Op het Groene Strand van Ameland broeden zeldzame en kwetsbare vogels. Om deze strandbroeders beter te beschermen, zet Rijkswaterstaat (RWS) niet alleen tijdens het broedseizoen van 1 april tot half augustus, maar gedurende het hele jaar het Groene Strand af met bordjes.

RWS vraagt alle bezoekers op dit deel van het strand rekening te houden met deze vogels. Het doel van deze maatregel is dat er de komende jaren meer jonge vogels uitvliegen. Daarom is een klein gedeelte van het strand tot medio augustus even niet toegankelijk.

Zeldzame en kwetsbare vogelsoorten

Strandbroeders zijn vogels die het strand uitkiezen om er hun nest te maken en jongen groot te brengen. Op Ameland zijn het vooral de bontbekplevier, de strandplevier en de dwergstern. Ze behoren tot de zeldzaamste en kwetsbaarste broedvogels van ons land. Het zijn kleine vogels, die aangepast zijn aan het leven op het strand.

Het Groene Strand van Ameland is vooral belangrijk voor de strandplevier. Op dit moment zijn er nog maar enkele tientallen broedparen in het Waddengebied. Ameland is veruit het populairst als broedlocatie. Natuurcentrum Ameland voert in opdracht van RWS de bescherming uit en monitort de ontwikkeling.

Onopvallende nesten

Bescherming is dus belangrijk, maar elk jaar worden nesten van strandbroeders verstoord. De nesten van de vogels zijn niet meer dan een kuiltje in het zand. Ze vallen dus niet op, waardoor mensen er zo op kunnen stappen. Ook loslopende honden zorgen voor verstoring.

In het verleden werden vooral de nesten beschermd, als ze ontdekt waren. Met ingang van dit jaar is het leefgebied van de strandbroeders beter beschermd tijdens het broedseizoen, van 1 april tot medio augustus door de tijdelijke gebiedssluiting. Dat komt niet alleen de vogels ten goede, maar ook enkele bijzondere planten.

Werkzaamheden zandsuppletie

Voor het kustonderhoud van Ameland wordt er van mei tot en met augustus op de westkust een zandsuppletie uitgevoerd. Hierbij wordt extra zand op het strand aangebracht. Bij deze werkzaamheden houdt de aannemer rekening met de strandbroeders en kwetsbare broedplekken.

Bron RWS NN

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *