Straatsma presenteert ‘Ameland’

BALLUM – In het gemeentehuis in Ballum heeft Oense Straatsma (90) dinsdagmiddag het eerste exemplaar van zijn boek 'Ameland' overhandigd aan burgemeester Albert de Hoop van Ameland. De Hoop prees zich gelukkig met het feit dat Straatsma nog steeds actief is met de geschiedschrijving van het eiland. Bij de presentatie van het boek waren de vier kinderen van de Straatsma's die op Ameland wonen aanwezig.

Oud-huisarts Straatsma vertelde dat het boek nieuwe feiten en gegevens bevat die nog niet eerder zijn gepubliceerd. Zo heeft hij aan de hand van de 2,5 meter hoogtelijn op oude kaarten aangetoond dat er vroeger tussen de dorpen Hollum en Sier een slenk de weiden doorsneed. In het landschap is die plek nog steeds te herkennen. De hoogtelijn toont ook aan dat de Amelanders vroeger de hoogste – en dus veiligste – plekken voor bewoning uitkozen.

Voor het echtpaar Straatsma was het gisteren een enerverende dag. Als 'Gast van de dag' van Omrop Fryslân was Straatsma dinsdagmorgen vroeg al live in de uitzending om over zijn nieuwe boek te vertellen. Op dit moment werkt hij aan een nieuwe publicatie over de ruilverkavelingen op Ameland.

Het boek 'Ameland', met als ondertitel 'Verrassende inkijkjes in de rijke geschiedenis van het eiland Ameland', ligt vanaf vandaag in de Amelander boekwinkels. Het is ook te koop in de musea Sorgdrager in Hollum en Swartwoude in Buren.

De prijs van het 270 pagina's tellende boek, met tientallen illustraties in kleur, bedraagt 37,50 euro. 

⇒ lees hier over Boeken op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *