Stop de Hoax

HOLLUM – Ze rollen regelmatig binnen, de mails die de computergebruiker waarschuwen voor computer- of telefooncriminelen.

Het blijkt om een Hoax bericht te gaan. Een hoax is een nepwaarschuwing, in het Engels hoax genoemd. Het is een e-mailbericht dat zich tracht te verspreiden als een kettingbrief. De  ontvanger wordt aangespoord om zoveel mogelijk mensen te informeren.

De tekst van de email varieert, maar dit is er een voorbeeld van:

"Even een waarschuwing voor iedereen!

Vaste en mobiele telefoon.

Ik geef deze wel door, omdat wij zelf al gebeld zijn met nummer: 0044…… LET OP !!!!

Er wordt gebeld op een vaste telefoon, waarop een man vraagt: ”Met wie spreek ik?” zodat je duidelijk nogmaals je naam zegt. Dan vertelt de man dat je een grote prijs had gewonnen. enz enz enz enz enz.

Niet doorsturen is het advies van computerdeskundigen. Het gaat de verstuurder niet zozeer om een waarschuwing voor een ernstig virus of oplichterij, maar om het verzamelen van zoveel mogelijk e-mailadressen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *