Stilhangende buien met lokaal neerslag

WAGENINGEN – Gistermiddag en –avond vielen er straffe buien in Groningen, Drenthe, Overijssel en het noorden van Gelderland. Het Overijsselse Giethoorn kreeg 32 millimeter in 2 uur tijd te verwerken. Dat is veel! En ook op een paar andere plekken kon de riolering het regenwater niet zo snel wegwerken. Aangezien we in dezelfde luchtsoort als gisteren vertoeven, is volgens MeteoGroup ook vanmiddag een aantal pittige buien mogelijk. Met nog immer het ontbreken van wind, kunnen de buien lang boven eenzelfde plek uitregenen.

Er zijn meerdere elementen van belang als we willen uitzoeken waar we de buien mogen verwachten. Zo is de luchtvochtigheid van grote invloed. De vochtigste gebieden kunnen net wat meer voeding bieden aan een potentiële bui. Vervolgens kun je kijken naar de aanwezigheid van een zogeheten convergentielijn. Dat is een -virtuele- lijn waarbij de lucht ‘convergeert’, ofwel; naar elkaar toe stroomt. Op een dergelijke plek botst lucht als het ware op elkaar en komt er een overschot aan lucht tot stand. Ook met een heel licht en nauwelijks zichtbaar convergentielijntje kan er al zo’n surplus tot stand komen. Vervolgens moet die lucht ergens heen en dit zal veelal een luchtstijging opleveren. Een dergelijke extra push kan net genoeg zijn om de stapelwolk tot het buienstadium te laten uitgroeien. Tezamen met nog een fors aantal andere elementen, waaronder de mate van onstabiliteit die de lucht bezit, komen we tot de uiteindelijke verwachting voor wat betreft zwaarte van de buien en de plek waar ze het talrijkst en het stevigst zullen zijn.

Bij MeteoGroup verwachten ze dat er deze woensdagmiddag een paar forse regen- en onweersbuien in de oostelijke regio's gaan ontstaan. Daarbij is onweer en hagel mogelijk, en plaatselijk kan het langdurig regenen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *