Stichting wil muziekinstrumenten redden

NES – Albert Huizeling uit Nes heeft een stichting opgericht die oude muziekinstrumenten en bladmuziek voor afdanken wil behoeden. Stichting ALHUI wil daarmee de muziekcultuur en fanfareorkesten, brassbands en harmonieën in de provincie beschermen.

Veel van de orkesten en muziekverenigingen in Friesland zijn gestopt door vergrijzing en vermindering van ledental, stelt initiatiefnemer Huizeling en voorzitter van de club. Dat wil Stichting ALHUI juist voorkomen door oude instrumenten op te knappen en te bespelen. “Het is zonde dat instrumenten niet worden onderhouden en verstoffen, waardoor ze na jaren liggen niet meer goed bruikbaar zijn.” Stichting ALHUI wil de bladmuziek uitlenen aan huidige en nieuwe muziekverenigingen. “Friesland heeft een rijke historische muziekcultuur en dit willen wij met onze Stichting ALHUI behouden.”

Huizeling stuurde de Friese politiek een brief met de vraag om politieke en financiële steun.

Stichting ALHUI is in maart 2018 opgericht. De stichting hoopt snel de eerste gebruikte instrumenten te kunnen bemachtigen om ze daarna zo snel mogelijk nieuw leven in te kunnen blazen.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *