Sterren als erfgoed

FRANEKER – De sterren bewonderen in jouw eigen straat. Het klinkt als een sprookje, maar de Friese stad Franeker maakt dit mogelijk door de lichten uit te schakelen in het project Seeing Stars. Op deze manier brengen Daan Roosegaarde en Unesco Nederland de sterren terug om een diepere verbinding te laten voelen met elkaar, iets wat we hebben gemist tijdens de pandemie. Seeing Stars is een oproep aan steden over de hele wereld; Unesco Nederland streeft ernaar om het ervaren van de sterren als een vorm van universeel erfgoed te erkennen. De Friese Waddenkust heeft de primeur

Sterren kijken

Meer dan 80% van de wereldbevolking leeft onder een licht vervuilde hemel waardoor de schoonheid van het universum niet kan worden gezien. Maar er is een oplossing. 

“Iedereen zou het recht moeten hebben om de sterren te zien. Sterren kijken maakt dat je je verbonden kunt voelen met de immense kosmos, maar ook met elkaar. Het is een vorm van gemeenschappelijk en universeel erfgoed waar ik me graag voor inzet. Seeing Stars is een belangrijke stap hierin.” – Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie

"Ik realiseerde me dat we elke nacht een bijzondere, maar verborgen lichtvoorstelling hebben. Seeing Stars brengt de sterren terug in jouw eigen straat.” – Daan Roosegaarde, kunstenaar

Première

De filmpremière van Seeing Stars is vandaag op https://studioroosegaarde.net/project/seeing-stars om een gevoel te creëren van verbondenheid met de planeet en gemeenschap.

Seeing Stars

Seeing Stars is een samenwerking met de inwoners, gemeente en bedrijven van Franeker, Unesco Nederland en Studio Roosegaarde om alle niet-essentiële verlichting, reclameborden en straatverlichting uit te zetten. Door het weghalen van deze lichtvervuiling op stedelijke schaal kan iedereen de grootsheid van de kosmos en het licht van de sterren opnieuw ervaren. De openbare veiligheid wordt gewaarborgd door de samenwerking met lokale overheid. Seeing Stars start in Franeker en kan doorreizen naar steden zoals Leiden, Sydney, Venetië, Stockholm en Reykjavik.

“Ik ben zo trots om alle lichten in onze stad uit te schakelen zodat we de sterren kunnen zien, en ons meer verbonden kunnen voelen met elkaar.” – Marga Waanders, burgemeester Franeker

Duisternis

UNESCO, Nacht van het Wad, Earth Hour en de International Dark-Sky Association hebben al eerder gepleit voor momenten van duisternis om het welzijn van mens en dier te vergroten. Seeing Stars is onderdeel van deze beweging met een radicale première die bijdraagt aan de duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties.

Sterrenstad Franeker

Niet voor niets is Franeker de aangewezen plaats voor deze primeur. Seeing Stars weerspiegelt hier de astronomische geschiedenis van deze stad. Franeker staat bekend om het oudste werkende planetarium ter wereld, het Eise Eisinga Planetarium. In het historische centrum vind je ook De Oortwolk fontein van 11fountains, een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Bovendien ligt de sterrenstad aangrenzend aan de Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Hier heb je nog toegang tot een ongerepte sterrenhemel en vind je de enige twee Dark Sky Parken in Nederland. Juist om deze reden en de rijke geschiedenis van Franeker start Seeing Stars hier met het terugbrengen van de sterrenhemel in de stad.

DreamScapes

Seeing Stars is het derde project in de serie DreamScapes van Studio Roosegaarde en partners Unesco Nederland, Media.Monks, Visit Friesland, Visit Wadden en de stad Franeker. Fotografie door Albert Dros en Merel Tuk. Movie door Media.Monks en Studio Roosegaarde.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *