Steeds meer Kunstmaand

BALLUM – Steeds meer kunstwerken worden op Ameland opgericht ter gelegenheid van de Kunstmaand. Op 1 november is de opening van de twaalfde editie met als thema Natuurlijk November . Op rotondes, voor hotels en in weilanden verrijzen beelden van roestend en glimmend materiaal. Op de strandovergang van Ballum staat een betonwerk van Trude van Assem uit Leeuwarden.

Het beeld is een voorstelling van een eenvoudig blauwgrijs betonnen huis. Een vloer, twee blinde wanden met daarop een dak. Je kijkt er dwars doorheen.
Het beton is licht gekleurd met zwart pigment waardoor een merkwaardige blauwgrijze kleur ontstaat.
In de vloer staan afdrukken van allerlei verpakkingsmaterialen uit de levensmiddelen industrie, rommel die ook op stranden rondzwerft. Het beeld staat in het zand en Van Assem laat de omgeving werken met haar huis. Het staat nog maar net en toch verzakt het al. Het hoort erbij, meent de kunstenares. “In de afdrukken van het verpakkingsmateriaal zal zich zand en water verzamelen en ongetwijfeld rondzwervend afval. Zo stel ik me een Natuurlijk Kunst proces op Ameland voor. Het beeld laat de voortdurend natuurlijke beweging en veranderingen door de elementen en de activiteiten van mensen zien. Die gezamenlijke activiteiten van mens en natuur wordt zichtbaar door het zand, water en het zwerfvuil dat de luwte van het huis zoekt en zich daar nestelt. ”
Het huis staat dan ook symbool voor de alles omvattende wereld.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *