Ameland is Engelland

NES – Ameland is tot eind november Engelland. Op de eerste rotonde vanaf de veerboot staat een zes meter hoge engel van draadstaal. Het is een beeld van Huub Kortekaas (1935) dat hier vanwege de twaalfde Kunstmaand Ameland is neergezet. Kortekaas is goed vertegenwoordigd op het eiland. Hij heeft gedurende de Kunstmaand met het thema Natuurlijk November een eigen beeldenroute. In Ballum staan zes van zijn beelden, waaronder een tweede engel bij de Doopsgezinde kerk in de Camminghastraat. De engelen moeten het beste in mensen boven halen, bedoelt de kunstenaar.
Kortekaas vervaardigt zijn beelden van cortestaal, dat van buiten langzaam roest maar van binnen intact blijft. Hij maakt monumentale planten als teken van groeikracht en plaatst planten op zetels zodat de plantenknoppen een bijna menselijke uitstraling krijgen. Zijn tuin in Winssen is een oase met poorten, tempels, planten en waterpartijen.
De engel op de rotonde bij Nes is woensdagavond 22 oktober, na het aanmeren van de laatste veerboot, rechtop gezet. Donderdagochtend, met de opkomende zon die dwars door het VVV kantoor schijnt, leggen vrijwilligers van de Kunstmaand de laatste hand aan de grondplaat. De engel zegent alle gaande en komende eilandgangers.

Zie hier een video over Huub Kortekaas.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *