Start lichthinder inventarisatie

HARLINGEN –  Een donkere Waddenzee aan één kant van het schip en de lichten van de Friese kust aan de andere kant. Duidelijker kan het verschil niet zijn tussen donker en licht. Op de Regina Andrea werd 3 oktober de start gegeven voor de publieke lichthinder inventarisatie van De Natuur en Milieufederaties in samenwerking met de Friese Milieu Federatie.

De officiële opening werd verricht door de kersverse gedeputeerde Sietske Poepjes. "Dit is een heel mooi initiatief van de Natuur en milieufederaties wat goed aansluit bij de plannen en ideeën van de provincie". Fryslân vindt duurzaam verlichten erg belangrijk. In het milieubeleidsplan wordt hier ook specifiek aandacht aan besteed.” Aldus de gedeputeerde.

We hebben teveel onnodig licht in Nederland. Ondanks dat Friesland één van de donkerste provincies in Nederland is zijn er genoeg plekken waar het verlichten beter kan. Dat bespaart niet alleen veel energie, met te veel licht om ons heen komen we ook niet meer tot rust. Mensen en dieren hebben het donker nodig. Daarom zijn De Natuur en Milieufederaties begonnen met het inventariseren van onnodig licht. Iedereen kan meehelpen door storend licht op de kaart te zetten. Zie www.laathetdonkderdonker.nl.

Op de lichthinder kaart staan zeven categorieën lichtbronnen: openbare verlichting, sportveldverlichting, reclame verlichting, verlichting recreatieterreinen, verlichting uit een gebouw, verlichting van een gebouw en particuliere verlichting. Met een simpele handeling kunnen deelnemers op de kaart aangeven op welke plek zij lichthinder ervaren. Dit kan tot 23 oktober. Al voor de formele start van de inventarisatie hebben al meer dan zeshonderd mensen een melding geplaatst.

Tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober wordt de landelijke top 3 lichthinderbronnen bekend gemaakt. Hierna zal de Friese Milieu Federatie zoeken naar mogelijke oplossingen. Dat gebeurt samen met de provincie, gemeenten en bedrijven.  

Nacht van de Nacht op zaterdag 29 oktober

De Lichthinder inventarisatie maakt deel uit van de zevende Nacht van de Nacht die de Natuur en Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu op 29 oktober 2011 organiseren. De Nacht van de Nacht Lichthinder inventarisatie en de Nacht van de Nacht worden mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *