Sporthal Heerenveen klaar voor ontvangst vluchtelingen Oekraïne

HEERENVEEN – De sporthal in Heerenveen is klaar voor de ontvangst van Oekraïense vluchtelingen. In de Blauw Wit-hal aan het Hege Stik in Heerenveen kunnen vluchtelingen even op adem komen, zich inschrijven en van daaruit naar andere locaties in Fryslân gaan voor een langere opvang. “Er is in de afgelopen dagen ontzettend hard gewerkt om dit gezamenlijk voor elkaar te krijgen,” vertelt Wim Kleinhuis, directeur van Veiligheidsregio Fryslân. “We zijn er klaar voor om vluchtelingen zo goed mogelijk te ontvangen.”

Afgelopen weekend is eerst een beschermvloer in de sporthal gelegd. Daarna zijn er bedden, schermen, toiletunits en hekwerken geplaatst. Ook zijn er zit- en speelhoeken gecreëerd. De sporthal is inmiddels onherkenbaar voor reguliere sporters en bezoekers. “Fantastisch hoe hard er is gewerkt door de gemeente Heerenveen, onze crisisorganisatie en al die vrijwilligers,” aldus Kleinhuis. “We zijn ook heel blij met de medewerking van de sportverenigingen, die nu hun vaste sportplek hebben ingeruild voor een andere plek. Sámen konden we dit in zo korte tijd voor elkaar krijgen.”

Overstapplek

De ontvangstlocatie in Heerenveen is een overstapplek. Oekraïense vluchtelingen die in Fryslân aankomen kunnen zich hier eerst melden, even bijkomen en zich inschrijven. Ook wordt een medische intake gedaan om te kijken of iedereen gezond is en of er bijvoorbeeld ook medicijnen nodig zijn. Daarna gaat het ontvangstteam direct op zoek naar een passende opvanglocatie in Fryslân, waar de vluchtelingen langere tijd kunnen blijven.

Vluchtelingen die ’s avonds aankomen, of voor wie er zo snel nog geen andere plek beschikbaar is, kunnen in de sporthal overnachten. Voor jong en oud is in de hal een plekje gemaakt waar ze veilig en warm kunnen verblijven, kunnen eten en drinken, zich kunnen opfrissen en waar kinderen ook kunnen spelen.

Eerste vluchtelingen ontvangen

Afgelopen weekend zijn de eerste vluchtelingen al ontvangen in Heerenveen, ondanks dat de locatie nog niet volledig operationeel was. Zij zijn vervolgens opgevangen in een andere opvanglocatie in Fryslân.

Geen extra spullen nodig

Omdat de vluchtelingen niet voor lange tijd in de hal in Heerenveen blijven, zijn hier GEEN extra spullen zoals bedden, kleding of speelgoed nodig. Mensen die graag in Heerenveen willen helpen kunnen op www.heerenveen.nl/oekraine kijken wat zij waar kunnen doen.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.heerenveen.nl/oekraine en www.vrfryslan.nl/oekraine. Bij vragen over de opvang van vluchtelingen in Fryslân kan contact worden opgenomen met de eigen gemeente.

Bron Veiligheidsregio Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *