Speciale OV-fiets in de provincie Fryslân


Fryslân heeft z’n eigen OV-fiets. Op maandag 29 april is de jubileumfiets door NS Regiodirecteur Maarten Haverkamp en de Friese gedeputeerde Matthijs de Vries onthuld bij de fietsenstalling van station Leeuwarden.

De OV-fiets viert dit jaar de vijftiende verjaardag. Voor iedere provincie heeft kunstenaar Daniël Roozendaal daarom een speciale OV-fiets ontworpen. Op de Friese fiets staat onder andere de Waterpoort in Sneek, het pompeblêd en een schaats. De vijf Friese fietsen zijn straks te vinden in Heerenveen en Leeuwarden.

Populair

De OV-fiets is in vijftien jaar tijd niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De vraag naar OV-fietsen ziet NS nog jaarlijks stijgen. Reizigers maakten in 2023 5,9 miljoen ritten op de OV-fiets. Dat is een stijging van een half miljoen ten opzichte van 2022. Inmiddels zijn er 22.500 fietsen beschikbaar, verdeeld over 288 locaties.

In Fryslân werden vorig jaar 75.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Leeuwarden ruim 61.000 ritten, vanaf Heerenveen bijna 13.000 ritten, vanaf station Sneek 1.000 ritten.

“Vanuit de provincie juichen we deze succesvolle vorm van deelmobiliteit toe. Hiermee wordt de reis in de keten voor de reiziger immers vergemakkelijkt en wordt het duurzaam reizen met het openbaar vervoer verder gestimuleerd. En het is ook nog eens gezond.”, aldus Matthijs de Vries, gedeputeerde provincie Fryslân.

Winactie 

Reizigers kunnen van 5 april tot en met 28 juni 2024 meedoen aan een winactie waarmee ze kans maken op een grote, gesigneerde artprint van een provincie of een Museumkaart.

Kijk op: OV-fiets al 15 jaar bij NS | NS

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 662

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *