Spannende halve finale Nationale Voorleeswedstrijd 2018

KOLLUM – Woensdagmiddag 21 februari vond de regioronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2018 plaats in De Colle te Kollum, waarbij Julia Algra en Tessa Helmholt de winnaars werden. Zij verdienden daarmee een ticket voor de provinciale finale. De wedstrijd werd georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân.

Aangemoedigd door vele supporters werden maar liefst 22 (!) schoolkampioenen om de beurt naar voren geroepen door de presentatrices Christien van der Meulen en Tjitske van der Velde. Iedere kandidaat las een zelfgekozen fragment voor. De jury bestond uit Arjan Hut, Martin Scherstra, Thea van der Meer, Margreet van Deelen, Martha van der Velde en Harm Geerligs. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Terwijl de jury de moeilijke taak had om een winnaar te kiezen die door mocht naar de provinciale finale, werd het publiek vermaakt door een leuke boekenquiz.

Uiteindelijk werd de halve finale van regio Noordoost-Friesland gewonnen door Julia Algra (CBS De Boustien, De Westereen) en door Tessa Helmholt (CBS ’t Oegh, Munnekezijl). Julia las een fragment voor uit het boek Ademnood, geschreven door Marion van de Coolwijk. Hiermee kreeg ze het publiek muisstil. De jury was vooral onder de indruk van haar uitstekende voorleestempo. Winnares Tessa las voor uit Spijt van Carry Slee. “Dat Tessa op voetbal zit was te merken, want ze scoorde bij ons allen het hoogst”, aldus de jury.

Op 10 april gaan Julia en Tessa de regio Noordoost-Friesland vertegenwoordigen bij de provinciale finale in Gorredijk. Daar zal worden uitgemaakt wie Friesland mag vertegenwoordigen in de landelijke finale op 23 mei in Amstelveen.

Kardinaal de Jongschool

Namens de Kardinaal de Jongschool deed Mayra Brouwer mee aan de Voorleeswedstrijd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *