SOS Dolfijn vangt een op Texel gestrande bruinvis op

TEXEL – Een levende bruinvis op het strand, dan moet er meteen actie ondernomen worden! Vanochtend lag er een bruinvis bij Paal 9 op Texel, dus rukte Ecomare uit met de speciale bruinvisbrancard in de auto. Tegelijkertijd sprongen medewerkers van SOS Dolfijn in Anna Paulowna in de bruinvisambulance. De bruinvis is in Den Helder aan hen overgedragen.

Bruinvissen zijn kleine tandwalvissen; als er een op het droge ligt, is er altijd iets mis. Sinds vorig jaar beschikt SOS Dolfijn over een volledig ingerichte opvang voor deze dieren in Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna. De bruinvis die vandaag op Texel strandde is de eerste die er verzorgd gaat worden.

Het transport van de bruinvis naar Anna Paulowna nam niet zoveel tijd, maar toch moest het dier tijdens de rit constant nat gehouden worden. Een bruinvis op het droge wordt namelijk al snel te warm. Door hem steeds te overgieten met water, wordt dat voorkomen.

Eenmaal aangekomen bij SOS Dolfijn bleek de bruinvis een vrouwtje te zijn en een ‘pittige tante’ volgens directeur Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. De kleine walvis is Tess genoemd, als verwijzing naar Texel. Annemarie van den Berg: ”De eerste dagen van een behandeling zijn altijd spannend. De bloedwaarden tonen aan dat ze een ontsteking heeft. Ook is haar ademhaling hoog en vermoedelijk kampt ze met een longontsteking. Momenteel moet Tess continu ondersteund worden in het water, omdat ze te zwak is om volledig zelfstandig te zwemmen.”

Bron Ecomare

meer over de bruinvissen

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *