‘Slopers’ van taxi Ameland vrijgesproken

LEEUWARDEN – Het werd in de zomer van vorig jaar breed uitgemeten in de landelijke media: negen voetballers van het tweede elftal van VV Nijland zouden zich tijdens een weekendje uit op Ameland tot twee keer toe schandelijk hebben misdragen in een taxibus. Ze zouden de taxi’s bijkans gesloopt hebben, de chauffeur hebben bedreigd en mishandeld en de groep zou bier hebben gestolen. De voetballers werden de volgende dag door de burgemeester van het eiland gestuurd.

Vorige week zaten de voetballers, zeven jonge mannen uit Nijland, een Sneker en een Bolswarder, variërend in leeftijd van 22 tot 34 jaar, tegenover politierechter Christine Koelman.

Wat er nu precies was voorgevallen in de nacht van 25 juni 2011 werd niet duidelijk. Geen enkele voetballer kon de rechter haarfijn uitleggen wie wat had gedaan en wat er precies was gebeurd. De onduidelijkheid rond de gebeurtenissen was de reden dat Koelman de negen vrijsprak.

De ploeg logeerde met  een dikke twintig man in een kampeerboerderij in Nes. Iets na twaalven belden ze een taxi om naar een strandfeest bij Hollum te gaan. Op de heenreis zou al het nodige sloopwerk zijn verricht. Toch pikte taxibedrijf Cositax de voetballers een paar uur later weer op bij het strand. Ook de terugreis naar Nes verliep niet zonder hindernissen.  De taxichauffeur zou later zeggen dat hij ‘doodsbange momenten’ had doorgemaakt. De man trapte hard op de rem toen een van de spelers hem van achteren bij de keel greep. De voetballer die dat zou hebben gedaan, een 24-jarige Sneker, was zich van geen kwaad bewust. Hij zou de chauffeur slechts op de schouder hebben getikt.

De groep meldde zich de volgende ochtend meteen bij het taxibedrijf om de schade op te nemen. Ze kregen de bussen niet te zien. De directeur van het taxibedrijf zou gezegd hebben dat het met de schade wel meeviel en dat het in de werkplaats wel gerepareerd kon worden.

Een van de voetballers zou vervolgens zeker tot vier keer toe met het bedrijf hebben gebeld om te proberen de schade te regelen. Zonder resultaat. Uiteindelijk diende het bedrijf een claim in van bijna 3000 euro. Omdat de rechter de schadevordering veel te onduidelijk vond, werd deze niet-ontvankelijk verklaard.

Officier van justitie Thea Pitstra vond dat ze genoeg bewijs had om de voetballers te veroordelen. Pitstra had geen reden om te twijfelen aan de aangiftes. ‘Ik zie niet in waarom twee taxichauffeurs zouden liegen’.

De rechter kwam echter tot een vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs. De Sneker moet wel een boete van 350 euro betalen omdat hij op de terugreis de taxichauffeur op de schouder had getikt. Daarmee had hij een gevaarlijke verkeerssituatie gecreëerd, vond de rechter.

Bron: Nijsnet

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *