Slimme Stroom Ameland in gang gezet

NES – Niet prins Carlos maar Doeke Visser, Tineke Schokker en Albert de Hoop drukten op drie knoppen om het brandstofcelproject in gang te zetten. In het Natuurcentrum te Nes werd daarmee het startsein voor ‘Slimme Stroom Ameland’ gegeven. Bij dit project worden 45 brandstofcellen aan het elektriciteitsnet gekoppeld en op afstand aangestuurd. Door deze toestellen samen te koppelen ontstaat feitelijk een virtuele elektriciteitscentrale. De intelligente aansturing van dit grote aantal brandstofcellen maakt het project uniek in Europa.

Het eiland is een etalage geworden voor duurzame projecten, noemt burgemeester Albert de Hoop in zijn introductiewoord. Het stimuleert tot ecotoerisme. Ameland had ondermeer het waterstofproject waarbij waterstof met aardgas werd gemengd, het eiland krijgt het grootste zonnepark van Nederland en Ameland profileert zich met de brandstofcellen. “Duurzaamheid moet je doen!” is dan ook de stelling van De Hoop. Tot zijn spijt meldde de prins op het laatste moment af, maar hij komt zeker nog een keer naar Ameland. Al was het maar om zichzelf op het grote schilderij van Jan Kruis in het gemeentehuis te zien. Maar ook voor de duurzame projecten komt hij graag naar het eiland. Prins Carlos de Bourbon de Parme is directeur van het INSID, Institute for Sustainable Innovation & Development.

Gedeputeerde Schokker is enthousiast over het eiland en over alle duurzame activiteit. ”Het zonnepark past op de meest zonnige plek van Nederland.” Ze feliciteert de gemeente met de projecten van zonnepanelen en brandstofcellen en geeft complimenten voor de samenwerking die het eiland zoekt met verschillende partijen en voor de dadendrang. Burgemeester Albert de Hoop neemt de complimenten glimmend van genoegen in ontvangst, ook als Anton Broenink van Gasterra noemt dat het eiland tien jaar voorop loopt bij het vasteland. Hij noemt Ameland een duurzaam èn slim eiland.

Met drie handen op drie knoppen, een voor water, een voor gas en een voor het internet, zetten Visser, Schokker en De Hoop de Slimme Stroom op Ameland in werking.

lees hier over Duurzaam Ameland

⇒ lees hier over het schilderij van Jan Kruis

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *