Prins start slimme stroomproject Ameland

NES – Prins Carlos de Bourbon de Parme geeft het startsein voor een in Europa uniek project ‘slimme stroom’.

Op vrijdag 19 december 2014 geeft Prins Carlos in het Natuurcentrum te Nes op Ameland het startsein voor ‘Slimme Stroom Ameland’. Bij dit project worden 45 brandstofcellen aan het elektriciteitsnet gekoppeld en op afstand aangestuurd. Door deze toestellen samen te koppelen ontstaat feitelijk een virtuele elektriciteitscentrale (‘Virtual Power Plant’). De intelligente aansturing van dit grote aantal brandstofcellen maakt het project uniek in Europa.

Binnen het project Slimme Stroom Ameland worden 45 brandstofcellen bij gemeentelocaties, ondernemers en bewoners op Ameland geplaatst die vervolgens collectief slim aangestuurd worden. De brandstofcellen maken gebruik van aardgas en gaan lokaal elektriciteit en warmte produceren op momenten dat duurzame bronnen, zoals de toekomstige ‘zonneweide’ met 10 hectare PV-panelen, het door weersomstandigheden af laten weten terwijl er dan wel elektriciteit nodig is. Zo kan de brandstofcel met zijn hoge rendement en snelle, flexibele regelbaarheid zorgen voor de nodige netstabiliteit van de elektriciteitsvoorziening. Een dergelijke innovatieve gastoepassing is onmisbaar voor de overgang naar een decentrale, duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening.

Ameland heeft hiermee een primeur in huis. Het officiële startsein voor het project wordt op 19 december door prins Carlos de Bourbon de Parme samen met Gedeputeerde van de Provincie Fryslân Tineke Schokker en burgemeester van Ameland Albert de Hoop tijdens een bijeenkomst in het Natuurcentrum te Nes gegeven. Het project is met steun van het Waddenfonds en de Provincie Fryslân tot stand gekomen en draagt bij aan de doelstellingen van de gemeente Ameland en de Duurzame Waddeneilanden om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie.

De brandstofcel

Brandstofcellen zetten waterstof, in dit geval verkregen uit aardgas, en zuurstof via een elektrochemisch proces om in elektriciteit. Het elektriciteitsrendement van de op Ameland toegepaste brandstofcellen ligt een factor 2 hoger dan dat van traditionele elektriciteitscentrales. Dit komt doordat de bij centrale elektriciteitsopwekking vrijkomende warmte in bijna alle gevallen niet kan worden benut en er daarnaast transportverliezen optreden.

Door het hoge rendement van de brandstofcel en het gebruik van aardgas is de CO2-emissie (per kWh) slechts een kwart van de emissie van een kolencentrale. Als de brandstofcel gebruik zou maken van biogas kan het systeem zelfs klimaatneutraal worden.

Om het Virtual Power Plant concept zo effectief mogelijk te kunnen toepassen, doet het Energy Transition Center van de Energy Academy Europe te Groningen aanvullend onderzoek naar het centraal aansturen van brandstofcellen.

Projectpartners

De projectpartners van Slimme Stroom Ameland zijn behalve de gemeente Ameland, Provincie Fryslân en het Waddenfonds, gashandelshuis GasTerra en BlueGeneration. Bij de uitvoering van het project zijn onder andere brandstofcelfabrikant Ceramic Fuel Cells, netbeheerder Alliander, Eneco Installatiebedrijven en de Amelander installateurs Faber- Wijnberg installatietechniek, Installatiebedrijf Bunicich, Installatiebedrijf Molenaar en Installatiebedrijf R. Oud betrokken.

 lees hier meer over Duurzaam Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *