September nog nooit zo warm als dit jaar

WAGENINGEN – September is zonnig, droog en warm verlopen. De koelte in augustus – de enige koele maand van dit jaar tot dusver – werd hierdoor vrijwel geheel gecompenseerd. Hierdoor is de kans groot dat 2014 het warmste jaar gaat worden sinds het begin van de metingen uit 1706.

Dit jaar nog nooit zo warm

Meteogroup heeft berekend dat de eerste negen maanden van dit jaar in De Bilt een gemiddelde temperatuur heeft opgeleverd van 12,6 graden. Daarmee staat 2014 nipt voor op 2007 en een volle graad voor op 2006, en aldus voert 2014 de ranglijst aan van warmste jaren.

Wordt 2014 recordwarm?

Over het hele kalenderjaar bezien, zijn 2006 en 2007 de warmste jaren sinds 1706, met een gemiddelde jaartemperatuur van 11,3 graden. Als de resterende drie maanden van dit jaar niet kouder verlopen dan 7,3 graden gemiddeld, dan evenaart 2014 die twee jaren, of neemt zelfs de koppositie over. De langjarige gemiddelde temperatuur over dezelfde periode, ligt op 7,5 graden. Alle nog komende dagen dit jaar mogen dus zelfs een fractie (namelijk 0,2 graden) koeler dan die norm verlopen, om tóch dit record te evenaren of te breken. Aangezien het deze week flink warmer dan de norm zal blijven, kunnen we de kans dat dit gaat gebeuren, nu op ongeveer 60% zetten.

⇒  lees hier over het begin van de herfst

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *