Sein op groen voor Werelderfgoedcentrum Lauwersoog

PIETERBUREN – Alle seinen voor de realisatie van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog staan op groen. Dat laat Zeehondencentrum Pieterburen weten. "Dankzij de inspanningen van het bouwteam en forse bijdragen en steun van diverse partijen is het gelukt om tot een realiseerbaar ontwerp te komen", schrijft Sander van Dijk van het Zeehondencentrum namens Stichting Wereldergoedcentrum. "Het geoptimaliseerde ontwerp met de signatuur van de veelgeprezen architect Dorte Mandrup ligt in lijn met de gestelde visie en ambities en zal gebouwd worden door de Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum. De stichting kan haar geluk niet op en spreekt haar speciale dank uit aan alle betrokken partijen die hun vertrouwen aan ons hebben gegeven en bijdragen aan de financiering van het pand: het Waddenfonds, de gemeente Het Hogeland en Provincie Groningen, het Nationaal Programma Groningen, het fonds Water en Vis, de Waterschapsbank en natuurlijk Zeehondencentrum Pieterburen."

Nieuwe plek om het Waddengebied mee te maken

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in de haven van Lauwersoog wordt de nieuwe plek om het Waddengebied mee te maken. Een nieuw gebouw met een ander perspectief op de grens van land en water, Groningen en Fryslân, zoet en zout, midden in het Waddengebied. Hier worden krachten gebundeld van nieuwsgierige onderzoekers, zeehondenverzorgers, duurzame vissers, bewoners en ondernemers. Samen vertellen we hier het verhaal van het Waddengebied. Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee wil actief bijdragen aan een duurzame toekomst voor het Waddengebied en een impuls geven aan de economie in de regio. Bewustwording creëren van de kwetsbaarheid van het Waddengebied en de noodzaak om op zoek te gaan naar een nieuwe balans tussen natuur en mens staan hierbij voorop. Naar verwachting start de bouw in het voorjaar van 2023.

Zeehondencentrum Pieterburen

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is een initiatief van en bouwt voort op Zeehondencentrum Pieterburen. Dankzij de zeehondenopvang en -zorg van de laatste 50 jaar is er zoveel meer bekend over het leven in de Waddenzee en hoe dat leven zich verbindt met het leven van de mens. De zeehond kan daarom gezien worden als één van de graadmeters van de gezondheid van de Waddenzee. De huidige faciliteiten in Pieterburen lijden onder achterstallig onderhoud. Het pand is al jarenlang verouderd, waardoor investeren in een renovatie te kostbaar is. Het Werelderfgoedcentrum biedt een plek om het goede werk van Zeehondencentrum Pieterburen toekomstgericht te kunnen voortzetten en verder te verbreden. Van het verzorgen van de zeehonden, het opleiden van de jonge (internationale) talenten tot de onderzoeken die worden gedaan. Het Zeehondencentrum Pieterburen verhuist dus van Pieterburen naar Lauwersoog voor de opening van het Werelderfgoedcentrum.

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *