Schrikkelseconde op Nieuwjaarsmorgen

HOLLUM – We krijgen met de komende jaarwisseling te maken met een schrikkelseconde. Is dat erg? Nee dat is helemaal niet erg. Het doet geen pijn: de schrikkelseconde is ingevoerd om de tijd en klokken over de hele wereld gelijk te laten lopen.

Niet elk jaar duurt even lang. Het schrikkeljaar is er om het verschil in omloop van de aarde rond de zon te compenseren. Eens in de vier jaar is daardoor de maand februari een dag langer en ook het jaar een dag langer. In de tijd dat de aarde om haar eigen as draait, het etmaal, zit ook een klein verschil tussen de tijd die wij op de klok zien en de zonnetijd. Op gezette tijden wordt die bijgewerkt door een dag een seconde langer te laten duren. Schrikkeljaar en schrikkelseconde zijn oplossingen om de tijd secuur weer te geven. Ze staan los van elkaar maar de principes zijn gelijk: er moet even een inhaalslag worden gemaakt om de klokken niet achter te laten lopen bij de werkelijke draaiing om de as en baan de zon. De officiële wereldtijd krijgt een kleine correctie.

⇒ lees hier meer over het fenomeen Schrikkelseconde

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *