Schiermonnikoog wordt aardgasvrij

SCHIERMONNIKOOG – Het college van burgemeester en wethouders van Schiermonnikoog besloot vandaag dat zij een aanvraag gaat indienen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor het Programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken (PAW). Samen met haar partners start de gemeente zo met het aardgasvrij maken van Schiermonnikoog. Met de aanvraag geeft de gemeente een impuls aan de landelijke verplichting om in 2050 zeven miljoen woningen van het aardgas te halen.

Schiermonnikoog doet een aanvraag voor het programma PAW voor de wijk ‘Nieuw Dokkum’. De proeftuinen zijn bedoeld om te leren hoe een bestaande woonwijk succesvol aardgasvrij kan worden. Omdat de wijk bestaat uit een mix van koop- en huurwoningen, kunnen gemeente, het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland en woningeigenaren leren hoe ze huizen in gezamenlijkheid kunnen verduurzamen. Ook zoekt de gemeente samenwerking met de eilander energiecoöperatie, bedrijven en netbeheerder Liander.

De woningen in de wijk zijn voor een groot deel niet goed geïsoleerd, waardoor bewoners het effect van hogere gasprijzen nu al merken. Gezamenlijk isoleren, besparen en vervolgens aardgasvrij maken zal daarom in deze wijk veel effect hebben en voor bewoners goed betaalbaar zijn.

Het Rijk stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor de proeftuinen. Als het Rijk de aanvraag honoreert, krijgt de ambitie van onze gemeente een stevige steun in de rug waar inwoners van profiteren. In het eerste kwartaal van 2022 wordt bekend of het Rijk de aanvraag honoreert.

Bron Gemeente Schiermonnikoog

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *