Schiermonnikoog opnieuw bedreigd door gaswinning

SCHIERMONNIKOOG – Op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, in onderwaternatuurgebied Borkumse Stenen, wil het Nederlandse gasbedrijf ONE-Dyas een productieplatform in zee plaatsen voor het winnen van gas. Dit betekent opnieuw dat de directe omgeving van Schiermonnikoog mogelijk een economisch wingebied wordt in plaats van een beschermd natuurgebied blijft. Het college van burgemeester en wethouders van Schiermonnikoog reageert dan ook zeer afwijzend op de plannen. Het college stuurde daarom vandaag een pittige zienswijze op de, door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat opgestelde, ontwerpbesluiten gaswinning N05-A.

Burgemeester Van Gent: “Schiermonnikoog ligt in het best beschermde en internationaal belangrijkste natuurgebied van Nederland. Toch wordt dit gebied keer op keer bedreigd door gasboringen en kabels. Er wordt steeds een beslissing genomen tégen de natuur en vóór economische belangen. Natuur en een vrije horizon laten zich niet uitdrukken in geld, maar zijn wel goud waard.”

Het productieplatform en de boorputten zijn gepland op en nabij kwetsbare natuur. Dit is in strijd met eerdere beloftes van het ministerie van economische zaken. In 2014 schreef toenmalig minister Kamp in een reactie naar aanleiding van een geplande proefboring: “indien er een specifieke reden is om het gas uit een klein veld niet te winnen, zoals bijvoorbeeld schade aan de natuur, dan zal gaswinning daar niet plaatsvinden.”

Met het plaatsen van een productieplatform in onderwaternatuurgebied Borkumse Stenen en in de directe nabijheid van een succesvol uitbreidend project om platte oesters terug te brengen in dit deel van de Noordzee, breekt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat helaas die belofte.

Gaswinning is niet meer van deze tijd en in strijd met de klimaatdoelen, vindt het college. Het blijven produceren van gas tot na 2050 draagt daar niet aan bij. Daarnaast voldoet de ontwerpvergunning niet aan de Agenda voor het Waddengebied 2050 omdat het platform binnen de 12-mijlszone gebouwd wordt.

Tot slot maakt het college zich zorgen over de forse lozingen van afvalwater, onderwatergeluid en de uitstoot van stikstof.

De gemeente Schiermonnikoog doet een dringend, moreel en maatschappelijk beroep op politiek Den Haag en One-Dyas om vanaf nu een duurzame weg in te slaan en af te zien van deze gaswinning grenzend aan het Unesco Werelderfgoed. Met elkaar kunnen we het tij nog keren!

Bron Gemeente Schiermonnikoog

lees ook Groningen tegen gaswinning bij Schiermonnikoog

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *