Schiermonnikoog en Borkum willen nieuwe energie en geen oud gas

SCHIERMONNIKOOG – Burgemeester Jürgen Akkerman (Borkum, Duitsland) en burgemeester Ineke van Gent (Schiermonnikoog) roepen vandaag in een open brief staatssecretaris Vijlbrief en de investeerders van gas- en productiebedrijf ONE-Dyas op om niet te investeren in nieuwe gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog. In plaats daarvan zouden investeerders hun kapitaal groen moeten inzetten en investeringen moeten doen in de opwekking én opslag van duurzame, hernieuwbare energie. De provincies Fryslân en Groningen ondersteunen de oproep van beide burgemeesters van harte.

Ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum dreigt ONE-Dyas B.V. een nieuw gasplatform te bouwen waar staatssecretaris Vijlbrief onlangs een vergunning voor heeft afgegeven. Tot 15 juli 2022 ligt de vergunning voor gaswinning ter inzage en kan een rechtszaak worden aanspannen. De burgemeesters hopen dat de staatssecretaris en de investeerders geen gebruik zullen maken van de vergunning. Dan kunnen we, over grenzen heen, naar klimaatvriendelijke alternatieven zoeken en doen wat echt nodig is.

De Nederlandse overheid en ONE-Dyas zien het boren naar gas als een alternatief voor Russisch gas en bovendien nodig voor de transitie naar een gasvrije samenleving. De briefschrijvers zien niets in dat gelegenheidsargument.

De transitie naar een gasvrije samenleving zal sneller gaan als er druk op de ketel blijft en gas in de grond blijft. We moeten zorgen dat we mínder gas gaan gebruiken, niet dezelfde hoeveelheid uit andere bronnen. We moeten besparen en duurzaam investeren in andere energiebronnen- en opslag.

Het gas ten noorden van Schiermonnikoog is geen oplossing voor de vermindering van Russisch gas op dit moment. Het platform moet nog gebouwd worden en leidingen gelegd. Op zijn vroegst kunnen we het gas over twee á drie jaar gebruiken.

Bron Gemeente Schiermonnikoog

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *