Schier krijgt extra cameratoezicht

SCHIERMONNIKOOG – Het is soms hard werken en doorzetten om de eigen tradities hoog te houden. Schiermonnikoog merkt dat nadrukkelijk dit Pinksterweekend weer, zoals ze vorige jaren ook al op scherp stonden. Schier kent een bijzondere traditie met een haan in een mand, hoog in een mast. Die haan wordt op het eiland uit een ren gestolen. Hij werd ook al een keer van Ameland gejat (zie de link onder dit bericht).

De traditie van Kallemooi krijgt extra toezicht met camera's op de Willemshof, het perk naast het gemeentehuis van Amelands buurgemeente. Er worden demonstraties verwacht. De haan zelf zit hoog in de mast ook onder cameratoezicht. Dat was een van de voorwaarden waar de Kallemooicommissie de traditie op aan moest passen, om dierenactivisten enigszins tevreden te stellen. Dat vond de commissie niet zo'n probleem en bovendien gebood de rechter het. Die camera kwam er dus. De echte haan omruilen voor een kunsthaan of een symbolisch dier ging de Kallemooicommissie te ver. En juist die levende haan maakt het feest omstreden. De haan gaat volgens oud gebruik zaterdag in de mand en wordt er dinsdag na Pinksteren weer uit gehaald.

De rechter bemoeit zich met het gebruik, vanwege de zaken die worden aangespannen. Vorig jaar bepaalde de rechter dat de haan goed verzorgd moet worden èn dat het feest met een levende haan niet verboden is. De haan krijgt eten en drinken mee naar boven en de camera houdt hem in de gaten. Een dierenarts kijkt regelmatig mee.

De gemeente Schiermonnikoog zette op haar website het volgende bericht, dat in samenspraak met de Kallemooicommissie tot stand kwam: "Op zaterdag 8 juni a.s. is het weer zover; iets voor middernacht zal door het hijsen van de mast op de Willemshof het Kallemooi-feest beginnen. Het feest duurt tot dinsdag 11 juni als de mast weer gestreken wordt. Sinds enkele jaren hebben we te maken met personen die het oneens zijn met het onderdeel van de traditie dat er een haan, voorzien van eten, drinken en beschutting, in een mand in de Kallemooi-mast verblijft.

Net als vorig jaar biedt de gemeente aan degenen die het hier niet mee eens zijn de mogelijkheid om te betogen in een hiervoor aangewezen demonstratievak ten noorden van het gemeentehuis. Voor het overige is de Willemshof tijdens het hijsen en strijken van de mast afgezet gebied waar behalve de organisatie en de politie, niemand toegang toe heeft. Wij verzoeken een ieder om zowel de traditie als het recht van demonstratie  te respecteren, om niet te (laten) provoceren en niet de orde te verstoren zodat we er weer een heel mooi (kinder-)feest van kunnen maken.

College van burgemeester en wethouders en Kallemooicommissie"

⇒ lees hier meer over Kallemooi

lees hier Kallemooi met Amelands tintje

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *