Sanering Hollumerduinen bijna klaar

HOLLUM – De sanering van de drie dumpplekken in de Hollumerduinen, drie locaties waar van boorspoeling van de boortoren uit de jaren 60 is gedumpt, is bijna klaar. Half oktober begonnen de werkzaamheden, die voor eind mei 2021 gereed moeten zijn. Dat lijkt te lukken. 

Twee van de drie dumpplekken zijn al schoon verklaard en aan de derde, de meest oostelijke, wordt de laatste hand gelegd. Het vervuilde zand wordt naar het voormalige NAM terrein bij de Ballumerbocht gereden, waarna het wordt verscheept naar Harlingen. Van daar gaat het naar een specialistisch bedrijf in vervuilde grond. 

De westelijkste afgraving wordt aangevuld en krijgt zijn oorspronkelijk duinprofiel terug. Een deel van het afgegraven zand was niet vervuild. Dat wordt gebruikt om het duin vorm te geven, samen met zand uit depot. Alle paden die er in het gebied lagen komen terug, zegt Jan Visser van Rijkswaterstaat. Wel wordt het brede pad dat tegen het duin aan lag versmald en geaccidenteerd.

De sanering behelst ook het wegpompen van schoon grondwater, zodat dit niet alsnog wordt vervuild door vervuild zand. Het water werd naar zee gepompt, naar de Lange Dunen en in een aangelegd meertje geloosd. Het gebied wordt afgewerkt tot grondwaterhoogte. "We zijn bijna klaar", zegt Visser.

lees hier over het hoe en wat van de stortlocaties

Dossier Aardgaswinning op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *