Samen voor Groen

HEERENVEEN – Vanaf afgelopen maandag kunnen reizigers van Arriva in het hele land meesparen voor bomen, via het Samen voor Groen-programma. Reizigers in Zuid-Holland konden al langer sparen: de teller staat inmiddels op 6.800 gespaarde bomen. Om de introductie van het Samen voor Groen-programma in alle Arriva-regio’s te vieren, verhoogt de vervoerder het aantal bomen naar 10.000. Door de aanplant van nieuwe bomen wil Arriva Nederland stap voor stap groener maken, en tegelijkertijd de CO2-uitstoot van bussen en treinen uit de lucht halen. Bomen nemen namelijk CO2 op uit de atmosfeer en zetten dat om in zuurstof. 

“Als je reist met het openbaar vervoer is dat natuurlijk al groen. En met onze bussen en treinen letten we ook steeds meer op het milieu. We werken aan duurzaamheid door steeds meer met zero-emissiematerieel te rijden en bijvoorbeeld onze bussen met hemelwater te poetsen. Maar het kan in onze ogen nóg duurzamer”, licht Anne Hettinga, voorzitter van de raad van bestuur van Arriva Nederland, het initiatief toe. “Daarom werken we mee aan het planten van bomen. Daarmee halen we niet alleen CO2-uitstoot uit de atmosfeer, maar maken we ook ons land groener. De helft van alle gedoneerde bomen wordt namelijk geplant in Nederland. De andere helft laten we groeien in de tropen, waar bomen sneller CO2 opnemen.”

Abonneren, online doneren of sms’en

Reizigers kunnen op verschillende manieren deelnemen aan Samen voor Groen. Via de webshop of de website arriva.nl/samenvoorgroen kunnen ze een gratis (en ieder moment opzegbaar) busabonnement afsluiten. Daarmee doneren zij automatisch en ongemerkt een halve cent (0,005 euro) per reiskilometer. Dat is een doorberekend gemiddelde: alle abonnementhouders bij elkaar halen met dat bedrag per reiskilometer hun gezamenlijke CO2-uitstoot weer uit de lucht.

Maar reizigers kunnen ook een donatie doen via de website, zo veel en vaak als ze willen. Een rekentool helpt te schatten hoeveel ze moeten doneren om hun aandeel in de CO2-uitstoot van hun OV-reizen uit de lucht te halen. Wie snel en eenvoudig enkele ritten wil vergoeden, kan ’SvG’ sms’en naar 4333 (3 euro per sms). Voor iedere 10 euro kan Arriva twee bomen laten groeien. 

Vliegende start

Samen voor Groen is in 2016 gestart in de provincie Zuid-Holland, en met succes: eind 2017 waren er al 6.000 bomen geplant. De helft daarvan in Nederland, namelijk in het Bentwoud (bij een nieuw natuur- en recreatiegebied tussen Zoetermeer/Benthuizen en Waddinxveen/Boskoop) en de Klinkenbergerplas, een voormalige zandwinlocatie bij Oegstgeest.

Particuliere donatie van 808 bomen

Arriva heeft zelf honderden bomen gedoneerd; de andere bomen werden gedoneerd door het Reizigersoverleg Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden (200 bomen) en vele particuliere reizigers. Eén van hen, Petr (37) doneerde zelfs 808 bomen. “De bomen die Arriva laat planten, worden ten minste 30 jaar lang verantwoord beheerd. Dat vind ik zo goed aan dit programma. Bovendien heeft ‘Samen voor Groen’ veel positieve bijeffecten. De bomen die in Nederland worden geplant, maken het landschap mooier en diverser. De bomen die in de tropen worden geplant, nemen niet alleen sneller CO2op, maar zorgen ook voor werkgelegenheid en geven de lokale bevolking daar de mogelijkheid om hun land te beschermen tegen ontbossing en de consequenties daarvan.”

Samenwerking met stichting Trees for All

Arriva werkt in dit programma samen met Trees for All; een Nederlandse stichting die zich wereldwijd inzet voor meer bos door middel van bosbescherming, – realisatie en – herstel. In binnen- en buitenland wordt samengewerkt met lokale projectorganisaties, waardoor het bos ook een belangrijke lokale maatschappelijke meerwaarde krijgt.

Gesteund door Fleur.nl

Fleur.nl, een webshop met een uitgebreid assortiment (luchtzuiverende) kamerplanten die rechtstreeks van de kweker komen, ondersteunt Samen voor Groen. Onder het motto ‘Een schoon buitenklimaat, een gezond binnenklimaat’ krijgt iedereen die 10 euro (twee bomen) of meer doneert aan Samen voor Groen 20% korting op zijn volledige bestelling. Deze actie loopt tot en met 31 mei 2018.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *