Saharazand verwacht

WAGENINGEN – Voor wie vanavond de auto wil gaan wassen, is het misschien beter even te wachten tot morgen. De kans is namelijk groot dat het zand gaat regenen. Op dit moment schuift met een zuidenwind een flinke wolk Saharazand hoog in de atmosfeer ons land binnen. Meteo Consult verwacht daarnaast vanavond en vannacht vooral in de westelijke helft van Nederland op veel plaatsen weer af en toe regen. Met de neerslag komen de fijne zanddeeltjes mee naar beneden.

Het zand is met grote snelheid onze kant op geblazen. In minder dan 24 uur tijd heeft het een afstand overbrugd van 2000 kilometer, van de Algerijnse Sahara naar Nederland. Afgelopen nacht kwamen de eerst dunnere velden fijn zand over. Het stof maakt de zon op steeds meer plekken wazig met in diverse regio's een bruinige horizon, vooral als je in zuidelijke richting kijkt.

De komende dagen blijft de milde zuidelijke bovenluchtstroming met waarschijnlijk ook Saharazand, in stand. Daarbij trekken morgen en zondag in de meeste regio's flinke wolkenvelden over. Heel soms valt daarbij een beetje regen, met daarbij de voorkeur voor de westelijke helft van het land. Het grootste deel van de tijd is het droog. De maxima lopen langzaam iets terug, naar uiteindelijk 14 tot 18 graden op zondag.

Landhuis VaderJacob

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *