RWS: Verklaring garnalenvisser plausibel

BUREN – Op 30 augustus maakte Rinnie Wijnstra een foto van een gat in het strand bij Buren. Hij plaatste de foto op social media en kreeg diverse suggesties over de oorzaak.

Fotograaf Wijnstra heeft het gat na die ene keer niet meer gezien.

Een bloemlezing van de opmerkingen die mensen maakten over de eventuele herkomst van het gat:

  • Sinkhole
  • Ameland lek
  • Amelands afvoerputje
  • Bodemdaling, als gevolg van de gaswinning! Nee grapje, is gewoon een geul die ontstaan is bij afgaand tij.
  • Mui
  • Kwelvenster
  • Het is geen mui. Ik denk een draaigat, door het draaien van de wind.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat denkt bijna zeker te weten, dat de kuil in het strand is ontstaan als natuurlijk fenomeen na een springtij, gevolgd door een sterke ebstroom die lokaal, op die plek, veel zand heeft uitgeschuurd. 

Tweede optie, maar minder waarschijnlijk zegt RWS: er is een schip gestrand waar zand onder vandaan is gezogen.

Garnalenvisser

Garnalenvisser Dirk Sloot heeft zijn eigen bevindingen betreffende het gat. De Zoutkamper visser vaart regelmatig in die contreien en twee weken geleden zag hij, iets westelijk van het wrak de Malmö (tussen Nes en Buren), dat hij boven een diepte van 9 meter voer waar normaal een meter of 4 tot 6 water staat. Zijn theorie over het ontstaan van kuilen, zoals op het strand en zoals de 9 meter diepe 'trog' ter hoogte van Nes-Buren, iets uit de kant in de Noordzee, vult die van RWS aan. Sloot vermoedt net als RWS dat er een sterke stroming is ontstaan. Hij wijdt die veranderende waterbeweging aan de vooroeversuppletie. Die heeft onder water een zandrug doen ontstaan, waardoor de stroming die voorheen west-oost liep, zich nu moet splitsen. Dit geeft een sterkere stroming omdat het water door een smallere diepte moet. Hij tekende de situatie op de achterkant van een envelop.

Rijkswaterstaat

14-9-15 Rijkswaterstaat vindt de verklaring van de garnalenvisser een plausibele. De voeroeversuppletie zou best van invloed kunnen zijn geweest op het ontstaan van het gat. Het kan ook niet, houdt RWS toch nog een slagje om de arm. RWS houdt het strand in de gaten, maar het gat bij Buren, dat van de foto, was zo snel weer verdwenen dat RWS-morfologen het niet met eigen ogen hebben kunnen zien.

De theorie dat er een schip zou hebben gelegen, laat RWS los.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *