RWS bereidt sanering dumpplekken voor

LEEUWARDEN – Rijkswaterstaat is bezig met de voorbereiding van de sanering van de drie dumpplekken van boorspoeling in de Hollumer duinen, ter hoogte van het Tromppad. Een startdatum dat de duinen worden opengelegd is bij RWS nog niet bekend. De met boorspoeling vervuilde grond ligt al 55 jaar in de duinen, nabij een waterwingebied. De drie stortplaatsen moeten voor 17 mei 2021 schoon worden opgeleverd, stelt de FUMO, de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing die voor de provincie over milieuproblemen waakt. RWS is als terreinbeheerder verantwoordelijk voor de staat van de kustverdedigende duinen.

De NAM heeft inmiddels de oude boorlocatie bij paal 3 gesaneerd en is toe aan de herinrichting van het gebied. Rijkswaterstaat stelt daar als terreinbeheerder geen inrichtingseisen aan. Dat is een kwestie die bij de Provincie op het bordje ligt.

Op de vraag wanneer de stalen damwand wordt verwijderd zegt RWS: “De damwand staat er nog als bescherming voor de werkzaamheden, in ieder geval tot het einde van het stormseizoen (1 april). Als de sanering ook formeel is afgerond wordt de damwand weer weggenomen. Mocht de suppletie eerder starten dan zal de damwand eerder worden getrokken.”

De daadwerkelijke sanering is afgerond. Er wordt nu door de FUMO beoordeeld of de sanering volgens plan is verlopen. Als dat inderdaad het geval is, dan zou de locatie weer net zo schoon moeten zijn als de omgeving.

Dossier Aardgaswinning op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *