Rover: ticketprijzen Friese Waddenveren zijn te hoog

De betaalbaarheid van de veerdiensten naar de Waddeneilanden moet verbeteren. Dit schrijft Reizigersvereniging Rover aan het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Rover vraagt in een zienswijze om hier voor de volgende contractperiode rekening mee te houden.

Rover vroeg reizigers wat er moet worden verbeterd als per 2029 de nieuwe contracten voor de veerdiensten naar de Friese Waddeneilanden ingaan. Het antwoord was duidelijk: reizigers klagen massaal over de hoge kosten van de veerdiensten. Rover is het hiermee eens en pleit dan ook voor lagere tarieven. “Voetgangers die naar de Friese Waddeneilanden reizen betalen tot meer dan 10 keer zo veel dan reizigers naar Texel, en de sneldiensten zijn nog eens bijna twee keer zo duur”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “De veerdiensten naar de Waddeneilanden vervullen een levensaderfunctie en moeten voor iedereen financieel binnen bereik zijn, reizigers hebben tenslotte nauwelijks een alternatief”.

Rover vindt bovendien dat de OV-studentenkaart geaccepteerd zou moeten worden en dat kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee moeten kunnen, zoals in het meeste openbaar vervoer gangbaar is. Daarnaast pleit Rover voor een prijsplafond voor parkeerkosten op het vasteland. Nu is het wegens de hoge parkeerkosten vaak aantrekkelijker om de auto mee te nemen naar het eiland, terwijl de eilanden graag autoluw willen zijn.

Ook de bereikbaarheid moet worden verbeterd, vindt Rover. Zo is er in de avonduren en in de nacht geen vervoer van en naar de eilanden. De watertaxi is als alternatief op deze momenten niet altijd beschikbaar. Sommige sneldiensten in de ochtendspits zitten standaard al vol en ook op andere tijdstippen moeten reizigers soms op de grond zitten of buiten in de regen. De recent ingevoerde reserveringsplicht levert veel klachten op en ziet Rover dan ook niet als een oplossing: “voor een buslijn hoeft ook niet gereserveerd te worden. Een reserveringsplicht is een onnodige drempel voor reizigers en leidt er toe dat niet meer vanzelfsprekend alle reizigers mee kunnen op de afvaart van voorkeur”.

Tot slot doet Rover nog een aantal verbetervoorstellen zoals een meer fietsvriendelijke inrichting van de stalling op de schepen en reisinformatie verplicht ook aanbieden in het Fries.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 727

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *