Rookverbod op Ameland van kracht

Geplaatst op: 31 mei 2023 - Categorie: Alles & Algemeen

BALLUM - Per begin mei mag er in de Amelander natuur niet meer gerookt worden. In de periode 1 mei tot en met 14 september 2023 is het rookverbod van kracht in bossen en natuurterreinen. In bossen of natuurterreinen zoals heide, veengronden en duingebieden is het verboden te roken en, voor zover het de open lucht betreft, brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen of te laten liggen. Dit geldt in of binnen een afstand van 30 meter van bossen en natuurgebieden. Overtreding van dit verbod is strafbaar.
Het rooverbod geldt niet op het strand. Wel wordt verzocht geen peuken op het strand achter te laten.

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, gras en/of duinen de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen of uitbreiden, maar ook bij minder droge periodes is het risico hoger dan in andere gebieden. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat de Veiligheidsregio fase 2 (extra alert) afkondigt voor natuurbrandrisico. Ook als er minder toeristen op het eiland zijn, kunnen andere factoren het risico op een natuurbrand vergroten. Eén weggegooid blikje of stukje glas kan bijvoorbeeld al leiden tot een natuurbrand.
Bron Gemeente Ameland

Zakasbak
In de dorpen worden veel peuken langs de kant van de straat gegooid of in de kolken. Die restanten van sigaretten vervuilen de bodem en het water. Neem liever een zakasbakje mee om daar de peuk in te doen en die thuis weer te legen. Een zakasbakje is bij souvenirwinkels op het eiland wel te verkrijgen, in ieder geval Warenhuis Engels in Hollum heeft ze. De vuurtoren staat op de voorkant en de zakasbak kost minder dan een euro.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?