Rook- en stookverbod in de natuur

BALLUM – Niemand mag meer roken of fikkie stoken in de natuur van Ameland. Er is sinds 26 juni al een rook- en stookverbod van kracht. Dat er op de strandovergangen nog volop sigarettenpeuken zijn te vinden, doet vermoeden dat niet iedere roker zich bewust is van het gevaar. Het is niet alleen vies en vervuilend om de peuken zomaar op straat of in de duinen te gooien, het is met deze droogte ook nog eens link. Een nog smeulende peuk kan zomaar het begin zijn van een duinbrand.

Het eiland is kurkdroog en de droogte houdt nog aan. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders van Ameland besloten om vanaf woensdag 26 juni tot nader order op basis van artikel 2:18 van de APV een rookverbod in te stellen in bossen en natuurterreinen op Ameland.

Dit rookverbod houdt in dat het verboden is om in bossen, heidegebieden, veen- of duingebieden (of binnen een afstand van dertig meter daarvan) te roken. Ook is het verboden om in de open lucht brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te werpen of te laten liggen. Het is ook verboden om vuur te stoken.

Overtreden van dit verbod is strafbaar. 

Het rook- en stookverbod geldt in ieder geval tot 24 juli 2019. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de einddatum van dit verbod worden gewijzigd.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *