Rondje Ameland

HOLLUM – Het sportieve evenement Rondje Ameland wordt dit jaar voor de negende keer gelopen. De tocht van bijna 50 kilometer vindt al die jaren om en nabij de langste dag van het jaar plaats. In 2006 is 17 juni Rondje Ameland dag.
Wat tien jaar gelden begon als een geintje is uitgegroeid tot een wandelspektakel met een feestelijk slot op het Zwaneplein.
Het begin allemaal met Piet Ney. Hij liep jaren gelden regelmatig een rondje Ameland. Aan de bar van De Commandeur, het eetcafé dat is omdoopt in Ut Boothuus, ontstond tien jaar geleden het idee om gezamenlijk het eiland rond te lopen. Normaal vervliegt kroegpraat bij het van de kruk stappen, maar die keer was het anders. Op een zonnige dag in juli in 1997 startten tien Hollumers een tocht van Hollum naar het Oerd en via het Noordzeestrand weer terug. Vijf uur starten en ergens in de middag finish in Hollum. Van zonsopkomst naar hete middagzon, naar namiddaggloed. Toen ging de organisatie uit van een groei naar maximaal 13 deelnemers. Dit jaar worden 250 deelnemers verwacht. Rondje Ameland is uitgegroeid tot een serieus jaarlijks terugkerend evenement, aangekleed met verzorgingsposten, EHBO-ers, bezemwagens, publiek, fans, supporters en een muzikaal onthaal bij de finish.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *