Ameland volgend jaar Tai Chi land

BALLUM – meland krijgt er een vierde groot sportevenement bij. Op 24 en 25 maart volgend jaar wordt het eerste Ameland Tai Chi Chuan festival georganiseerd. Gemeente Ameland, rederij Wagenborg en Stichting Sportpromotie Ameland en Fundamental Tai Chi hebben daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het festival stond aanvankelijk gepland voor maart dit jaar. De organisatie moet erkennen dat de voorbereidingstijd te kort was om er een volwaardig evenement van te maken.
Initiatiefnemer van het festival is Stichting Sportpromotie Ameland (SPA), die in 2000 het eerste sportevenement op de kalender zette, Ameland Beach Rugby festival. Daarmee was een kwart van het gestelde doel gehaald.
SPA wil initiator en medeorganisator zijn van vier laagdrempelige sportevenementen, waar een deel speciaal voor de jeugd wordt georganiseerd en waar een wedstrijdelement meespeelt. Het Beach Rugby festival speelt in juni. Het tweede evenement is de triatlon Tri Ambla, dat in september wordt gehouden. De Tri Ambla wordt sinds 2002 georganiseerd. Het derde evenement is de Ameland Adventure run, een halve marathon die in december wordt gelopen. Met het Tai Chi festival is het kwartet compleet.
Het eerste Ameland Tai Chi Chuan festival probeert meteen een wedstrijdstatus te krijgen. De drie andere sportevenementen zijn inmiddels gegroeid naar een kampioenstatus: Open NK Beach Rugby in juni, het Open NK Offroad Triatlon in september en het Fries Kampioenschap halve marathon in december tijdens de Adenture Run.
Het Tai Chi Chuan festival hoopt in 2007 het Europees kampioenschap Tai Chi binnen te halen.
Fundamental Tai Chi directeur Hans Lauxen neemt het Tai Chi Chuan deel van de organisatie voor zijn rekening. Tai chi is een training van lichaam en geest, waar zachtheid het overwint van hardheid. Tai Chi betekent ‘bron van alles’. Chuan is de vertaling van ‘vechten’. “Tai Chi is goed voor je conditie en goed om te ontspannen”, zegt Lauxen.
Het festival wordt de eerste keer in Nes gehouden. “Het is absoluut de bedoeling om het over het hele eiland te verspreiden.” Het festival wordt gevuld met trainingen, workshops, een Chinese markt, met als klap op de vuurpijl een oefening op het stand bij Nes, waarbij de meester op een podium in de Noordzee de oefeningen demonstreert.
Fundamental Tai Chi wil in 2009 of 2010 het wereldkampioenschap Tai Chi in Nederland organiseren. Misschien wel op Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *