Roëtkoäd Rondje Ameland

HOLLUM – Elk Rondje Ameland heeft zijn eigen bijzonderheden en het zeventiende kenmerkt zich door het roëtkoäde weer. Erg koud is het, met een temperatuur van 9 tot 10 graden en een straffe wind. De barre omstandigheden doen zich direct voelen bij de 407 deelnemers aan de monsterwandeling om het eiland. Om zeven uur verschijnen de eerste lopers bij de eerste stempelpost: De Piraat. Daar vallen ook de eerste wandelaars uit. De een wil niet verder alleen lopen, de ander heeft blaren en een derde heeft het te koud. Eén deelnemer heeft zo’n grote dikke open geschuurde blaar, dat hij wordt doorverwezen naar de huisarts. Blaren prikken mag en kan de aanwezige EHBO-er doen, maar als er bloed bij te pas komt dan is een gang naar de huisarts het advies.

De hete koffie en thee en de broodjes ham of kaas worden warm ontvangen. Even kunnen de handen worden gewarmd aan het bekertje. Sommige wandelaars hebben gerekend op de voorspelde 16 graden en zijn te dun gekleed. Rondje Ameland 2013 wordt een gedenkwaardige vanwege de kou en misschien wel vanwege de vele uitvallers. Wie dit Rondje uitloopt verdient een groots onthaal.

Na de eerste stempelpost bij de veerdam gaat de wandeling verder via de dijk tot aan het einde van de zeedijk. Daar is de tweede stempelpost. Daarna gaat de route door de Vennoot en langs de Oerdhut naar het Noordzeestrand paal 21.6. Dan volgt een zwaar stuk via het strand met een koude zijwind. Bij paal 17 is een post met eten en drinken en stempelen. Een lange wandeling via het strand volgt tot aan de opgang bij het Finnegatspad, onderbroken door nog een stempelpost bij Nes en Ballum. Daarna volgen de laatste kilometers tot aan de finish op het Zwaneplein. De eerste lopers worden om ongeveer 12.00 uur verwacht. 

>>> lees hier Rondje Ameland – een wandeling om het eiland

ZWANEPLEIN – Bij de finish op het Zwaneplein pakte om een uur of vier Daniël Metz zijn accordeon en zette een lied in met de tekst "het zonnetje gaat schijnen" of woorden van gelijke strekking. Op dat moment brak de zon voor enkele ogenblikken door het wolkendek en bescheen het plein. De hele dag hadden de wandelaars van Rondje Ameland het zonder de warmte van zon moeten stellen en dat en de wind maakte het zeventiende Rondje een zwaar Rondje Ameland. In totaal startten 407 wandelaars in alle vroegte bij ontmoetingscentrum Ons Hol de tocht; 35 aangemelden zegden af of kwamen niet opdagen en lieten de start voor wat het was. Van de 407 vielen er 23 uit door verkrampte spieren, pijnlijke blaren of andere klachten die maakten dat voortzetting niet verstandig was. De EHBO had wat te doen en de vrijwilligers die de gestrande wandelaars oppikten hadden er een gezellige klus aan. 

De zware editie Rondje Ameland van 2013 deed menig deelnemer op de eindstreep uit pure vreugde en opluchting een vreugdedansje maken. De Hollumer Gromkes speelden tot de laatste deelnemer zich bij de finish had gemeld.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *