Rode duivel op Ameland

BUREN – Vlinderkenner Theo Kiewiet vond gisteren op Ameland de eerste zes rupsen van de zeldzame Duinparelmoervlinder van dit jaar. De vlinderkenner ziet daarmee weer een mooi duinparelmoervlinderjaar voor Ameland in het verschiet. De vlinder is zeldzaam en bijzonder mooi.

De vondst van een grote rode roofwants daarna drukte de pret aanzienlijk. De wants had een van de rupsen gedood. Ook een wants heeft recht van leven en het bleek in dit geval ook nog eens om een zeer zeldzame soort te gaan.

Kiewiet is minstens zo geïnteresseerd in de wants als in de vlinder, maar hij herkende de roofwants niet. Hij ving het insect en zette hem op de foto voor nadere inspectie.

Op een speciale Engelse site voor wantsen was deze karakteristiek getekende wants niet te vinden. Daarna zette hij de foto op een forum die door specialisten wordt bezocht. Toen bleek al snel dat deze rupsenvreter iets heel bijzonders is.

De rupsenetende rode duivel blijkt een Jalla dumosa te zijn, een roofwants die sinds 1957 één keer in Nederland is waargenomen. Dat was in augustus 1969 in 't Parapluduin op Terschelling. Sinds die tijd wordt er door specialisten naar gezocht. Na 45 jaar duikt de Jalla dumosa op Ameland op.

>>> lees hier over Ameland Vlinderland

>>> lees hier over de duinparelmoervlinder

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *