Rixt op nieuw voetstuk

BUREN – Ritskemooi staat op een nieuw voetstuk en heeft een nieuwe plaquette met het verhaal aan haar voeten. Wethouder en Buremer Nico Oud onthulde vrijdag 30 maart de plaquette. Met een grote bezem veegde hij het duinzand van de steen.
Dorpsbelang Buren zette landpirate Ritskemooi in de schijnwerpers en metselde een nieuwe sokkel. Het bronzen beeld dat Annet Haring maakte staat sinds 1980 op het dorpsplein. “We hêwe ut òde mîns in ut licht set,” vertelt Dirk Brouwer, voorzitter van dorpsbelang Buren. Rondom de sokkel van Ritskemooi zijn drie lampen in de bestrating verwerkt die op de heks van het Oerd stralen. Langs het pleinmuurtje zitten nog meer kleine lampjes in de straat, die de mysterieuze sfeer rondom de vrouw versterken, meent Brouwer.
Dorpsbelang regelde tevens een nieuwe plaquette met het verhaal van Rixt van het Oerd die schepen liet stranden voor eigen gewin. De vrouw ging daarmee door tot ze haar eigen zoon Sjoerd dood op het strand vond. Zijn schip was door haar misleidende lamp aan de grond gelopen en vergaan. Het verhaal stond eerst op een andere plaquette die anderhalf jaar geleden op raadselachtige wijze verdween.
Buren heeft met de bronzen Ritskemooi een trekpleister van belang. Het plein met het beeld trekt veel bezoekers. “We binne wies met het plein,” zegt Dirk Brouwer, “Hier gebeurt wat!”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *