Rioolwatermeting virusdeeltjes daalt

Geplaatst op: 13 december 2021 - Categorie: Alles & Algemeen

HOLLUM – Het decembergolfje van positieve coronatests van Amelanders is bezig met een gestage daling. Op 12 december kwam er één besmetting bij. Landelijk loopt het aantal besmettingen steeds meer terug en komt het dagelijkse aantal positieve tests onder de 17.000.

Virusdeeltjes
Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater van Ameland is dalende sinds eind november. Het eiland kende een piek in de zomer, vooral in juli. Het grote aantal virusdeeltjes vertaalde zich toen in de hoogste piek in het aantal positieve tests op Ameland tot nu toe. 
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzoekt rioolwater monsters uit heel Nederland. Het onderzoek begon vorig jaar kleinschalig. Het rioolwateronderzoek is een aanvulling op de andere onderzoeken van het RIVM om het coronavirus te volgen.
Met rioolwateronderzoek kunnen lokale uitbraken vroeg gesignaleerd worden en kunnen nieuwe varianten worden opgespoord.
Bij het rioolwateronderzoek werkt het RIVM samen met de Nederlandse waterschappen. Rioolwater kan op lokaal, regionaal en landelijk niveau informatie leveren over diverse ziektes, vervuilingen en gevaarlijke stoffen. Het rioolwater is een soort graadmeter voor de gezondheid van de bevolking.

Basisrichtlijnen
De basisrichtlijnen blijven belangrijk: handen wassen, anderhalve meter afstand houden tot elkaar, de drukte niet opzoeken, thuisblijven en testen bij klachten, goed ventileren en thuis niet meer dan vier personen ontvangen.

Totaal
Het totaal aantal positieve tests op Ameland is op 12 december 2021 gestegen tot 336. De telling begon eind september 2020.

Dossier Corona

Relevante dossiers: Zorg op Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?