Ringelrob Sara op weg naar huis

PIETERBUREN – De verdwaalde ringelrob Sara, die op 31 juli van dit jaar werd gevonden aan de wadkant van Vlieland en in Zeehondencrèche Lenie ’t Hart werd opgevangen, gaat woensdag 17 augustus weer op weg naar huis. Met een helikopter van CHC-Helicopters wordt de inmiddels weer helemaal opgeknapte zeehond van Den Helder naar het (meest noordelijke) productieplatform F3-b van GDF Suez gevlogen.

Vanaf het platform zal men de reiskist met de zeehond tot op het waterniveau laten zakken en dan – op afstand – openen, zodat Sara aan haar verdere terugreis naar de Noordelijke IJszee kan beginnen.

Uit eerdere acties is gebleken dat ringelrobben vanaf dit punt wel degelijk hun weg terug kunnen vinden. Een paar jaar geleden werd een andere door ons vrijgelaten arctische dwaalgast (een klapmuts) gemeld door een bioloog op Groenland. Daar was het dier na enkele weken gearriveerd.

Ringelrobben leven, eten en slapen in het water en komen zelden aan land. Alleen om een jong te baren en te zogen maken de moeders een ijshutje op de rand van het poolijs. Maar door de klimaatverandering smelt het poolijs eerder dan normaal, zodat jonge dieren vaak te vroeg, zonder voldoende conditie, te water raken. Mogelijk is Sara daar ook het slachtoffer van geweest.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *