Rijkswaterstaat onderzoekt kustvriendelijke bebouwing

TERSCHELLING – Sinds eind mei staat op het strand van Midsland, Terschelling een proefopstelling van fictieve slaaphuisjes. Op deze manier onderzoekt Rijkswaterstaat welke bouwwijze de doorstuif van zand naar de duinen het minste belemmert. 

De resultaten worden gepresenteerd tijdens Oerol 2015. Na Oerol wordt de proefopstelling weer afgebroken.

Al eeuwen beschermen de duinen aan de kust ons tegen de zee. Om Nederland te beschermen tegen water onderhouden Rijkswaterstaat en de waterschappen de kust met zandsuppleties. Een deel van het zand stuift naar de duinen die zo op een natuurlijke wijze worden verstrekt. De strandbebouwing hindert het doorstuiven van zand, dat zo belangrijk is om de duinen op sterkte te houden.

Toenemende vraag

De vraag naar strandpaviljoens en slaaphuisjes op het strand neemt toe en huisjes blijven steeds langer staan. De samenwerkende strandexploitanten NL verwachten de komende jaren een toename van enkele duizenden slaaphuisjes langs de kust. Met uitzondering van de Waddeneilanden, daar zijn alleen in zeer beperkte mate strandpaviljoens toegestaan.

Recreatie en veiligheid hand in hand

Om recreatie niet ten koste te laten gaan van veiligheid heeft Rijkswaterstaat de Faculteit bouwkunde van de TU-Delft gevraagd om nieuwe ideeën van duinvriendelijk bouwen te ontwikkelen die de doorstuif zo weinig mogelijk belemmeren, de kust aantrekkelijk houden en toegerust is op het veeleisende kustklimaat.

De resultaten van het studententraject worden tijdens Oerol 2015 (12-21 juni) gepresenteerd op het strand van Midsland, Terschelling en vormen input voor onderzoek van Rijkswaterstaat naar bestaande kustbebouwing.

⇒ bekijk hier het filmpje

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *