Rôggenacht rustig

NES – De nacht van het Rôggefestival is rustig verlopen. Dat laat burgemeester Gerard van Klaveren, gemeentelijk hoofd van de openbare orde en veiligheid, weten. Burgers meldden zich van te voren bij gemeente en op het politiekantoor met de vraag of de veiligheid in het dorp wel gegarandeerd kon worden. Er was angst dat het een vervelende en gevaarlijke bende in het dorp zou worden als het festivalterrein aan het Verdekspad eenmaal zou sluiten. Daar was tot 01:00 uur vannacht muziek.

Navraag bij de politie leerde dat er diverse mensen van te voren aan het loket aan de Reeweg hadden gestaan. Op het gemeentehuis kwam in ieder geval één bericht binnen van een Nessemer die zich doodongerust maakte en zich bij voorbaat niet veilig voelde. De politie zette 15 mensen extra in om de orde en veiligheid te waarborgen. Zij kwamen 2 augustus van het vaste land om de collega's op het eiland bij te staan. Rôggefestival zelf had beveiligers in dienst en sommige horeca-bedrijven hadden voor hun eigen zaak beveiliging ingehuurd.

De nacht leert dat het prima is gegaan. Burgemeester Van Klaveren is niet alleen op papier portefeuillehouder openbare orde en veiligheid: hij is vannacht daadwerkelijk met de politie op stap geweest en heeft zijn nachtrust opgegeven om met eigen ogen te contstateren wat er op 'zijn' eiland gebeurt, na een festival waar duizenden mensen op afkomen. 

"De criticasters hebben geen gelijk gekregen," zegt Van Klaveren. Met criticasters bedoelt hij al die omstanders die met angst en beven hebben zitten wachten op rottigheid van beschonken festivalgangers na leegloop van het festivalterrein. Van Klaveren constateerde juist een goede sfeer. "De ontruiming van het festivalterrein verliep geleidelijk en gecontroleerd." Er waren geen noemenswaardige incidenten. "Ik zou het een volgende keer weer zo doen: verbod op alcoholische drank in de openbare ruimte, plastic glazen en deurbeleid zo nodig en ter plaatse aanpassen."

Dit Rôggefestival kan op steun van deze burgemeester rekenen en dat geeft een stevige steun in de rug voor editie 2020. Het festivalbestuur moet volgend jaar de nieuwe burgemeester mee krijgen, want in januari neemt Gerard van Klaveren afscheid.

⇒ lees hier over de sfeer overdag

lees hier ook over Rôggefestival en Rôggefeest en bekijk de ontwikkeling van de logo's

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *