Rôggefestival meer vermaak dan ooit

NES – De eerste vrijdag van augustus staat op Ameland al ruim dertig jaar in het teken van het Rôggefeest, een evenement met straattheater voor het hele gezin en gezellige livemuziek. Dit jaar zit dat anders. De organisatie besloot na de laatste editie om voor een andere koers te kiezen. Het Rôggefeest gaat verder onder de naam Rôggefestival.

Onderzoek onder bewoners van Nes en horeca wees uit dat een koerswijziging nodig was om het centrum te ontlasten. Sinds dit jaar is er een festivalterrein, waar grote namen optreden. “We hebben naar de toekomst gekeken en we wilden graag vernieuwen”, vertelt Fleur Spoelstra-Nankman namens de organisatie. “De afgelopen 32 jaar zijn de edities geweest zoals ze waren: overdag een straatfestival in het dorp en ’s avonds muziek georganiseerd door de horeca in Nes. In principe verandert er in de huidige opzet niets aan de invulling van het dagprogramma. Er is alleen geen versterkte muziek meer in het dorp, wel enkele akoestische singersongwriters. Daarnaast vervroegen we de parade met een uurtje.”

Doorgaans vond de Rôggeparade, een van de hoogtepunten van de dag, plaats van zes tot acht; komende vrijdag is dat van vijf tot zeven. “Daarna gaan we verder op het festivalterrein aan het Verdekspad,” legt Spoelstra uit. “Er zullen verschillende muzikanten optreden. We zijn heel erg trots op het feit dat Van Dik Hout en de nieuwe landelijke sensatie Davina Michelle op ons podium komen spelen. Daarnaast speelt de band Kennèh er haar een-na-laatste concert. Ook Mr. Wallace en de lokale beroemdheden van Timmy the Moocher treden op.”

Naast een hoofdpodium, zijn er ook nog een aantal andere locaties op het festivalterrein waar muziek te horen is. Er is onder meer een thematent waar je jezelf kunt opmaken voor een beachparty en waar een DJ lekkere zomerse nummers. Ook is er nog een apart ingesloten deel van het festivalterrein, waar de jongens van Housevibes hun deuntjes laten horen. Dit jaar kenmerkt het festival zich door tegemoet te komen aan veel verschillende smaken en wordt er iets heel anders geboden dan de mensen van het Rôggefeest gewend zijn.

Avondprogramma

De omslag van ‘t Rôggefeest naar het Rôggefestival is met gemengde gevoelens ontvangen. Desondanks loopt de voorverkoop storm en zijn bijna alle tickets voor het avondprogramma uitverkocht. Met het dagprogramma vol met straattheater blijft de organisatie toch ook dichtbij de identiteit die is opgebouwd. Feitelijk verandert er niet zoveel aan het Rôggefeest. "Dat bestond altijd al uit het dagprogramma dat er nu ook is. Wij nemen alleen dit jaar ook het avondprogramma voor onze rekening. Dat is nieuw.”

Het avondprogramma begint na de Rôggeparade, die om 19.00 uur eindigt bij het festivalterrein. Timmy the Moocher trapt vervolgens af, waarna Mr. Wallace een half uur later voor het eerst te zien is op de mainstage. Davina Michelle begint om 22.15 uur met haar optreden en Van Dik Hout sluit de eerste editie van het Rôggefestival vervolgens af. Om 01.00 uur eindigt de muziek. De organisatie wil benadrukken dat bezoekers zich op een eiland bevinden. De eerste boot naar het vasteland gaat op zaterdagochtend om 06.15 uur.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *