Reuzen verwonderen ook Amelanders

LEEUWARDEN – De Reuzen verwonderen bijna honderdduizend mensen, waaronder talloze Amelanders. Af en toe zien eilanders elkaar en volgt een geamuzeerde groet: "Ik zie je op Ameland nooit en nu kom ik je al twee keer tegen!" 

Ruim 95.000 mensen hebben vandaag in Leeuwarden De Reuzen van Royal de Luxe bezocht. De eerste dag van het driedaagse theaterspektakel verliep vlekkeloos. Toeschouwers genoten volop van de metershoge giganten die in verschillende routes door de Friese hoofdstad wandelden. 

De Reuzen begonnen hun wandeling in het hart van de stad. Voor het oog van vele tienduizenden belangstellenden en met meer dan honderd vertegenwoordigers van media uit binnen- en buitenland langs de routes werd De Duiker ’s morgens uit het water getild. Geholpen door een enorme kraan en dankzij de inzet van veertig begeleiders begon de elf meter hoge reus zijn wandeling door de stad. 

Zijn dochter Het Kleine Reuze Meisje ontwaakte kort daarvoor bij het centraal station van Leeuwarden. Samen met haar hond, De Xolo, liep ze de hele dag door de stad op zoek naar haar vader… ’s Avonds, in de buurt van het Cambuurstadion, zocht ze haar slaapplek op. Onderweg genoot het publiek van een voorstelling die zijn weerga niet kende. Ontsproten uit het brein van Jean-Luc Courcoult werd het publiek verwend met acrobatische en verbazingwekkende toeren, continu begeleid door live muziek. 

Nieuwsgierige toeschouwers op balkonnetjes stonden oog in oog met figuren die hun stoutste dromen overtroffen. Royal de Luxe beloofde een sprookje. Het werd een sprookje. En het gaat nog twee dagen door: een theatervoorstelling die op ieder willekeurig moment van de dag verrast en verbaast. ’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds. Zullen de twee elkaar op zaterdag wel in de armen sluiten? 

Burgemeester Ferd Crone benadrukt de inzet en de hulp van de honderden vrijwilligers: ,,Wat een relaxed evenement, met zoveel mensen die genoten van de mooie stad als decor van een reuzenspektakel.’’ 

Bereikbaarheid van de stad

Het was druk op de ochtend van de opening. Vervoersbedrijven Arriva & NS zetten het maximaal aantal treinen in dat de stations aankonden. De extra capaciteit kon niet voorkomen dat het soms erg druk op de verschillende stations was. De P+R terreinen Zuidlanden, De Zwette en De Hemrik boden en bieden ook komende dagen meer dan voldoende ruimte. 

Arriva-woordvoerder Roos Zevenboom keek met een tevreden gevoel op de dag terug: ,,De sfeer onder de bezoekers en bij onze medewerkers is zeer goed. En iedereen bij Arriva zet zich maximaal in om er een fantastisch weekend van te maken.” Arriva zet de komende dagen opnieuw de maximale capaciteit op het spoor in. ,,Daarnaast raden we mensen aan om, in plaats van te parkeren op tussenliggende stations, door te rijden naar de P+R terreinen rond de stad. Want daar zijn voldoende plekken. Met de pendelbussen van Arriva ben je dan snel en comfortabel in de binnenstad.” 

Het driedaags theaterspektakel is een hoogtepunt in Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. 

→ lees hier ook over Royal de Luxe

PA was in de stad en maakte de volgende filmpjes:

Het Reuze Meisje en Xolo – dit filmpje staat hieronder –

Het Meisje en Xolo slapen

Een ontroerende ontmoeting tussen Xolo en een gehandicapte jongen

De Duiker

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *