Reuzen in Leeuwarden

LEEUWARDEN – De wereldberoemde productie van Royal de Luxe beleeft zijn Nederlandse première in de Culturele Hoofdstad van Europa. Dwars door de Leeuwarder binnenstad zorgen de metershoge reuzen voor drie dagen aan onvergetelijke beleving met hun voorstelling Grote Schaats in het IJs op 17, 18 en 19 augustus.

De Reuzen van Royal de Luxe stellen zich voor

Royal de Luxe is een buitengewoon straattheatergezelschap. Wereldberoemd, maar nog nooit in Nederland geweest. Het gezelschap vliegt de wereld over met hun indrukwekkende Reuzen. Zo waren ze onder andere al in Barcelona, Berlijn, Londen, Montreal, Perth en Nantes, de thuishaven de Royal de Luxe. Metershoge marionetten die ver boven de huizen uit steken. De Reuzen wandelen niet alleen, maar ze spelen met hun omgeving. Ze kijken je aan. Ze eten, dansen, douchen en slapen. Bewoners worden betoverd door de activiteiten van deze wonderbaarlijke wezens. Voor iedere voorstelling verzamelen zich dan ook duizenden mensen om de nieuwste aflevering in het leven van het bezoekende schepsel te bekijken. Het bezoek van de Reuzen betekent een voorstelling die je absoluut gezien moet hebben.

Het kleine reuzemeisje

Het Kleine Reuze Meisje is ongeveer 5 meter hoog en weegt 800 kilo. Ze heeft 20 mensen nodig om in beweging te kunnen komen en wandelt zo met een snelheid van 2,5 kilometer per uur. Ze is gemaakt van staal, populieren en limoenhout. Haar hobby's zijn turnen en snoepen en ze heeft vaak een groene of roze jurk aan, afhankelijk van het weer. Ze is ook wel eens gespot in een regenjas of Mexicaanse ensemble! Ze dwaalt door de stad op zoek naar haar vader en laat onderweg graag kinderen een schommelritje maken op haar armen.

Xolo

Xolo is tijdens een show in Guadalajara te Mexico uit een blok ijs gesmolten. Hij is een Mexicaanse hond, die door de Azteken wordt beschouwd als een heilig dier. Hij is de vriend van Het Kleine Reuze Meisje, en gedraagt zich als een echte hond. Hij beweegt zijn staart, jeukt zichzelf met zijn pootje en steekt zijn tong uit! Hij weegt 350 kilo en hij is bijna drie meter hoog. Er zijn 20 mensen nodig om hem in leven te krijgen en hij beweegt erg soepel. Hij haalt snelheden tot bijna zes kilometer per uur.

De Duiker

Deze indrukwekkende Reus weegt 3 ton en is wel 11 meter lang. Er zijn ongeveer 30 mensen nodig om hem in beweging te laten komen en wandelt zo 2 kilometer per uur. Hij is gemaakt van populieren en limoenhout, leer en staal. Hij draagt een duikersuitrusting met helm. Alleen z’n onderarm en handen zijn onbedekt. Zijn haar is gemaakt van paardenhaar en zijn wenkbrauwen van bezemstro. Zijn ogen werken op kleine motoren en zijn gemaakt van straatlantaarns.

Grote schaats in het ijs – Het Verhaal

In Leeuwarden aangekomen zullen de Reuzen de voorstelling 'Grote Schaats in het IJs' presenteren. Over de strijd van miljoenen jaren geleden, het water tegen het land. De woeste golven werden tegengegaan door de speciaal ontworpen dijken, maar deze bleven maar breken. Tot er een dijkgraaf werd benoemd, die verantwoordelijk werd voor de bouw van goede dijken. De dijkgraaf huurde meteen dijkwachten in, die als matrozen op de terpen de boel in de gaten hielden. Toen ontstond het idee bij de dijkgraaf om het paard van Troje onder de zeespiegel te verstoppen. Met hulp van de goden werd een Reuzenduiker gevonden die zichzelf altijd heeft verstopt. Opeens stond hij op en begon alle bergen op te pakken die hij vervolgens als modder bij de dijken smeet voor extra bescherming.

En toen …

Het was tijdens een hevige sneeuwstorm dat er ineens een scheve toren in Leeuwarden verscheen. Niemand wist waar het vandaan kwam. De lokale bevolking plaatse de toren op de hoofdterp, en zo werd het het symbool van de stad. Tijdens de uitverkiezen van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa kwam het bericht naar buiten dat de oudste schaatsen uit de menselijke geschiedenis (20.000 jaar oud) zijn ontdekt op een boorplatform bij de Noordpool. Er werd direct een groot ijsblok van 3×6 meter gezaagd om de schaatsen in te bewaren. Wat bijzonder! De reus die deze schaats heeft gepast moet wel metershoog zijn geweest!

Maar wacht!

Het verhaal gaat verder, want dit alles zouden we nooit hebben geweten als de Reuzenduiker niet eeuwen geleden een dochter had gekregen. Op een nacht, in augustus 2018, kwam deze Reuzendochter aan op het Centraal Station in Leeuwarden, vastberaden om haar vader te vinden. Gaat dat haar lukken?

De route

Verschillende routes per dag

Iedere dag lopen De Reuzen een andere route. Vrijdag en zaterdag lopen ze afzonderlijk van elkaar. Op zondag zetten ze de tocht gezamenlijk voort. Deze routes zijn vanaf 10 augustus te vinden op 2018.nl en via de LF2018-app. Ook worden tijdens het weekend speciale plattegronden uitgedeeld, voor iedere dag een andere. Je vindt de plattegronden ’s ochtends op verschillende plekken in de stad, waaronder in het publiekscentrum van Leeuwarden-Fryslân 2018 (Stadsoase tegenover het station) en op de mobiele VVV-locaties dat weekend. Het VVV-kantoor is die drie dagen gesloten, maar je vindt mobiele VVV-locaties bij de EHBO-posten in de stad (zie plattegronden). Het publiekscentrum van Leeuwarden-Fryslân vangt de bezoekers van het VVV-kantoor op.

Het programma

Op vrijdag en zaterdag lopen De Duiker en Het Kleine Reuze Meisje ieder twee verschillende routes. De Xolo loopt het meest met Het Kleine Reuze Meisje mee. Tijdens de wandelingen komen De Reuzen bijzondere situaties tegen waar ze op moeten reageren. ’s Ochtends wandelen ze ieder naar een eigen locatie in de stad waar ze een middagdutje doen. Aangekomen op die locatie maken De Reuzen zich klaar voor hun dutje, erg vermakelijk om te zien. Hier blijven ze vervolgens een paar uurtjes. Na het ontwaken maken ze zich gereed om de wandeltocht voor te zetten. Ze wandelen vervolgens naar een overnachtingsplek. Ook het slapen gaan, gaat volgens een ritueel. Op zaterdagavond eindigen alle Reuzen op dezelfde slaapplek. Op zondagochtend vertrekken ze samen in een parade door de stad. Gezamenlijk zwaaien we De Reuzen uit.

Bereikbaarheid

MET DE AUTO

Voor publiek dat met de auto naar Leeuwarden komt wordt het makkelijk gemaakt. Parkeren kan op één van de P+R parkeerterreinen rondom Leeuwarden. Vervoersbedrijf Arriva brengt de bezoekers met speciale pendelbussen naar de stad. De pendelbussen vertrekken elke vijf minuten van en naar het centrum van Leeuwarden.

Ruim voor de stad staan elektronische borden die je naar een vrij P+R terrein leiden. Deze borden geven de actuele status over waar parkeerplekken vrij zijn. Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we daarom om niet op navigatie naar één van de parkeerterreinen te rijden, maar deze borden te volgen.

Het centrum van Leeuwarden is op de dagen dat de Reuzen er zijn tussen 7:00 en 20:00 uur afgesloten voor gemotoriseerd vervoer. De parkeergarages in het centrum zijn die dagen ook niet open. Ook buiten deze tijden geldt wel op veel plekken in de binnenstad een parkeerverbod. Dit verbod is steeds met borden aangegeven.

P+R Terreinen

Speciaal voor het evenement zijn er een drietal P+R terreinen ingericht:

 • P+R Hemrik (ten oosten van Leeuwarden)
 • P+R Zuidlanden (ten zuiden van Leeuwarden)
 • P+R Zwette V (ten westen van Leeuwarden)

Hier parkeer je je auto en vervolgens kun je met de speciale pendelbussen van Arriva naar het centrum van de stad.

De pendelbussen van Arriva rijden alle dagen om de 5 minuten tussen de P+R terreinen en het centrum van Leeuwarden.

Kosten + bandjes

Op de parkeerterreinen kun je een P&R dagticket kopen voor €12,50. Daarmee staat je auto geparkeerd en kun je met maximaal 9 personen heen en weer pendelen naar de binnenstad van Leeuwarden. Bij de kassa’s op de terreinen krijg je een bandje met een kleur die overeenkomt met het P+R terrein waar je parkeert en kan je gemakkelijk je weg vinden. De pendelbussen zijn ook herkenbaar met deze kleur. Het armbandje is tevens het toegangsbewijs voor de pendelbussen.

De P+R dagtickets zijn uitsluitend te koop bij de kassa’s die ingericht zijn bij de P+R terreinen. Bij de kassa’s kun je zowel contant als met PIN betalen. De pendelbussen zijn, gedurende de dag van parkeren, uitsluitend toegankelijk met bandjes behorende bij de P+R dagticket. De OV-chipkaart, Multidagkaart (E-ticket), Fryslâncard of overige (landelijke) producten of abonnementen zijn niet geldig op de pendelbussen.

MET HET OV

Bezoekers aan Leeuwarden die met het openbaar vervoer willen komen wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden. Op 17, 18 en 19 augustus rijden de bussen van Arriva in Friesland namelijk een speciale aangepaste Reuzen dienstregeling. Bepaalde buslijnen rijden anders of veel vaker om iedereen op tijd in Leeuwarden te krijgen om naar de Reuzen te kijken. Daarnaast zetten zowel Arriva als de NS extra lange treinen in om mensen naar het centraal station te vervoeren. Wil je met het openbaar vervoer reizen plan dan je reis met onderstaande reisplanner.

MET DE FIETS

Met de fiets naar de Reuzen komen wordt aangemoedigd. Alleen de Reuzen zijn wel heel groot en hebben veel ruimte nodig. Daarom is de binnenstad van Leeuwarden tussen 8:00 en 19:00 uur ook afgesloten voor alle fietsverkeer (op zondag van 12.00 tot 19.00 uur). Rondom alle bruggen die de binnenstad inleiden zijn fietsenstallingen ingericht waar bezoekers hun fiets kunnen parkeren. Van daaruit lopen bezoekers zo het centrum in naar één van de routes.

Tijdens de afsluitingstijden kun je wel met de fiets de binnenstad verlaten. De fiets mag tijdens de stremming echter niet meer de binnenstad in.

TE VOET

Te voet kun je overal in Leeuwarden komen. Alleen als het heel erg druk wordt in bepaalde straten, kan men omgeleid worden vanwege de veiligheid van alle bezoekers.

Bezoekers wordt geadviseerd rekening te houden met de (grote) drukte op veel plekken in het centrum. De routes gaan langs vele wijken in Leeuwarden. Er is dus altijd wel een geschikte en rustigere plek te vinden. Bekijk hier onze routes.

Toegankelijkheid voor andersvaliden tijdens de Reuzen van Royal de Luxe

Leeuwarden-Fryslân 2018 is voor iedereen en we zetten ons actief in om de events toegankelijk te maken voor iedereen. Voor een evenement als De Reuzen zijn er echter beperkingen die we niet kunnen wegnemen. Zo is de binnenstad afgesloten voor verkeer en zal het met 400.000 bezoekers moeilijk zijn om vrij te bewegen. We adviseren daarom om altijd met een begeleider te komen. Ook adviseren we om geen hulphonden mee te nemen in de mensenmassa omdat het mogelijk te druk is voor de hond.

Wat hebben we geregeld

Om het bezoek van andersvaliden mogelijk te maken hebben we een aantal zaken kunnen faciliteren. Om daar gebruik van te maken is aanmelden noodzakelijk. Ook groepen andersvaliden kunnen zich aanmelden.

 • Voor mensen met een Europese Gehandicaptenparkeerkaart is er een speciale (betaalde) parkeerplek.
 • Voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn is er op een aantal plekken een speciaal afgezet gebied (zie het overzicht van afgezette gebieden en tijden).
 • Voor blinden en slechtzienden bieden we een Nederlandse audiobeschrijving in de afgezette gebieden
 • Rolstoeltoiletten zijn in de buurt van afgezette gebieden beschikbaar.
 • Wat we niet hebben
 • We hebben helaas niet een rustige route door de stad kunnen regelen.
 • Ook is er geen kiss&ride plek bij de afgezette gebieden.
 • Omdat De Reuzen een visueel spektakel is, is met HOOR Friesland besloten om geen speciale voorzieningen voor doven en slechthorenden te treffen. Voor hen is het evenement gewoon toegankelijk.

Aanmelden voor de geboden faciliteiten voor andersvaliden kan niet meer. De werkgroep toegankelijkheid meldt dat alle beschikbare plaatsen inmiddels zijn vergeven.

Andersvaliden zijn en blijven natuurlijk van harte welkom. Het bezoek aan De Reuzen kan evenwel niet meer vanaf een speciaal afgezet gebied worden gevolgd.

Praktische info voor bezoekers

Tijdens het weekend van De Reuzen verwachten we ca. 400.000 bezoekers, verspreid over drie dagen. Kom je uit de buurt? Kom dan vooral op vrijdag. Zaterdag en zondag verwachten we de meeste drukte. Kom je met kleine kinderen, of houd je zelf niet zo van de drukte? Ga dan aan de route staan buiten de binnenstad. De Reuzen wandelen namelijk niet alleen door het centrum, maar ook door een deel van de wijken daaromheen. Hier vind je vast nog wel een rustiger stukje.

Vragen?

Heb je een probleem, ben je iemand kwijt? In geval van nood kun je de beveiligers, agenten en de medewerkers van de organisatie aanspreken. Zij helpen je graag verder. Bij medische noodgevallen bel je altijd 112. Voor alle andere vragen kun je terecht bij tel. 14058 (gemeente Leeuwarden), of je stelt je ze ons via social media met #LF2018.

Watertappunten

Tijdens het weekend van De Reuzen zijn er extra watertappunten geplaatst in de stad. Deze staan aangegeven op de plattegronden. Hier kun je gratis je flesje vullen met drinkwater. Wel zo handig met warm weer.

Toiletten

Moet je naar het toilet? De toiletten staan ook aangegeven op de plattegronden, maar er zijn ook winkels en horecagelegenheden waar je gratis terecht kunt. Deze hebben bij hun ingang de sticker Iepen Hùske hangen.

VVV en Publiekscentrum Leeuwarden-Fryslân 2018

Het VVV kantoor is gesloten, maar medewerkers van de VVV zijn te vinden op verschillende EHBO-punten in de stad. Hier kun je terecht voor informatie. Mensen die specifiek bij het VVV kantoor terecht willen, worden doorverwezen naar het publiekscentrum van Leeuwarden-Fryslân 2018 in de Stadsoase (tegenover het station). Dit publiekscentrum is die dagen zelfs tot 22.00 uur geopend.

Wat is er nog meer te doen?

Drie dagen lang staat de stad in het teken van De Reuzen van Royal de Luxe. Maar die dagen is er nog meer te doen in Leeuwarden:

Extra koopavonden

Naast de reguliere koopavond op donderdagavond, zijn de meeste winkels in de binnenstad tijdens het weekend van De Reuzen ook vrijdag- en zaterdagavond geopend.

Het Reuzen Café

Stadsschouwburg de Harmonie, Leeuwarden

17, 18 en 19 augustus tot 18.00 uur

Wie is er tijdens het weekend van De Reuzen van Royal de Luxe naar de foyer van De Harmonie verhuisd? Alles is er ongeveer drie keer zo groot; bedden, flip flops, bekers en bestek …de Dwerg Reuzen hebben hier hun intrek genomen. Kom kijken.

Entree is € 2,50 en dan ontvang je een waardebon van €1,50 die je kan gebruiken om iets lekkers te kopen in het café.

Escher op Reis, met extra avondopening

Fries Museum, Leeuwarden

t/m 28 oktober

Volg de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher op reis en ontdek de invloed daarvan op zijn werk in een grootschalige kunsttentoonstelling. Tijdens het weekend van De Reuzen is deze tentoonstelling op vrijdag en zaterdag zelfs tot 22.00 uur open. Voorkom teleurstelling en reserveer jouw kaart vooraf online.

Obe

Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden

t/m 31 december

Treedt binnen in het Lân fan Taal: in bezoekerscentrum Obe wordt je welkom geheten als nieuwe ‘inwoner’ en kun je meteen (speels) aan het werk met taal. Gratis toegankelijk. Vrijdag 17 augustus open van 17.30 t/m 21.00 uur. Zaterdag 18 augustus gesloten. Zondag 19 augustus open van 10.00 t/m 18.00 uur.

De Oldehove

Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden

17 en 18 augustus ’s avonds open

De Oldehove staat hier al sinds 1529 en is zelfs schever dan de Toren van Pisa! Je kunt hem ook van binnen bewonderen. De ingebouwde lift brengt je naar de eerste verdieping. Vanaf daar moet je de wenteltrap naar het dak bedwingen. Zet hem op! Eenmaal bovenaan heb je een prachtig uitzicht op de stad. De Oldehove is weliswaar regulier gesloten van 17 t/m 19 augustus, maar er geldt op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus een avondopenstelling van 19.00-22.00 uur (naar boven tot 21.30 uur).

Made in Holland

Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden

t/m 30 juni 2019

Nederlandse keramiek is al eeuwen wereldberoemd. Tentoonstelling Made in Holland onderzoekt de ontwikkeling en verspreiding van keramische stijlen en producten.

Grote Grutto Theater

Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden

t/m 2 september

Ga mee in de wereld van onze nationale vogel, de grutto. Je kruipt in zijn huid en ziet de wereld door zijn ogen. Het is geen doorsnee expositie, maar een theatrale installatie die leuk is voor kinderen.

Places of hope

De Kanselarij, Leeuwarden

t/m 25 november

Hoe ziet de wereld van morgen eruit? In Places of Hope laten de pioniers van vandaag hun visie van de toekomst zien. Gratis toegankelijk.

11Fountains

Heel Fryslân – Doorlopend

Tegenover het station in Leeuwarden staat LOVE van Jaume Plensa. Het is één van de 11Fountains en bestaat uit twee 7 meter hoge, witte hoofden van een jongen en een meisje. Bezoek ook de andere fonteinen in de rest van de provincie. Gratis toegankelijk.

Publiekscentrum en pop-up biergarten

Stadsoase | Publiekscentrum Leeuwarden-Fryslân 2018

Wil je meer weten over de stad en het programma van de Culturele Hoofdstad? Stap dan binnen bij het publiekscentrum tegenover het station. Zij zijn dit weekend ook ’s avonds open. Tegelijkertijd vind je hier de gezellige pop-up biergarten.

Abe Bonnema Experience

Sophialaan 4, Leeuwarden

Zaterdag 18 augustus

Bovenin de 114 meter hoge Achmeatoren in hartje Leeuwarden zie je de Culturele Hoofdstad aan je voeten liggen. Laat je tegelijk verrassen door de tentoonstelling over het werk van Abe Bonnema, de Friese architect die zoveel heeft betekend voor het aanzien van Leeuwarden. Kaarten online bestellen via www.abe2018.nl

A Guide to Leeuwarden – Free Tour

Vrijdag en zaterdag, verzamelen op het Oldehoofsterkerkhof bij de ingang van Obe

Samen met een lokale stadsgids leer je de verborgen plekken van de stad kennen, ontdek je de leukste winkels en vertelt de gids je iets over Mata Hari en ons koningshuis. Op zaterdag begint de tour om 12:00 uur. Vrijdag is er de Friese Verhalen Tour, die begint om 15:00 uur. Ze vertellen je dan iets over de Friese Taal, Oranjekoek, de elfstedentocht en bezoeken de prachtige statenzaal. Aanmelden via www.aguidetoleeuwarden.nl

Het hele programma dat weekend? Kijk ook op www.2018.nl/agenda

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *