Restant Kunstmaand 2007

HOLLUM – In aanloop naar de Kunstmaand Ameland 2008 kijken we naar de overblijfselen van editie 2007. Johan Sietzema (55), geboren in Leeuwarden en nu woonachtig in Gouda, maakte vorig jaar voor Ameland een zandbankje. In de duinen langs het Tromppad, onder het toeziend oog van de vuurtoren, besteeg Sietzema zijn meegebrachte laddertje. Hij bouwde een toren van zand. De beeldhouwer stortte het zand van het Amelander strand in een bekisting en haalde vlak voor de opening van de Kunstmaand 2007 het hout weg. Het zand, dat werd gestabiliseerd met water en dunne laagjes cement, werd overgeleverd aan de elementen.
Wind, regen, en zonneschijn werkten een jaar lang in op de Zandbank. Hagelbuien striemden af en toe het zand. De natuurkrachten slepen en schuurden het werk verder waar de beeldhouwer een jaar geleden stopte. Met de dag ziet het er anders. “Ik maak de opzet, de wind gaat als beeldhouwer verder,” zei Sietzema vorig jaar. Het baken verbeeldt de gelaagdheid van het landschap en het zal steeds meer één worden met het landschap. “De natuur neemt het terug.” Een jaar later zien we wat er is overgebleven van de Zandbank van Ameland. Hij staat er nog. Dunner dan toen.
Op 1 november opent de twaalfde Kunstmaand Ameland. Het thema van dit jaar is Natuurlijk November.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *